
Kripto para dünyasında her gün onlarca yeni altcoin piyasada işlem görmeye başlamaktadır. Yazının yazıldığı tarih itibarıyla kripto para ekosisteminde 5000’den fazla altcoin işlem görmektedir. Bu sayı her geçen gün daha da artmaktadır.
Ancak çıkarılan coin’lerin özelliklerine bakıldığında pek çoğunun belirgin bir problemi çözme noktasında bir artısının olmadığı görülmektedir. Bu da teknoloji olarak birbirinin aynı olmasına rağmen sadece isimleri birbirinden farklı kripto paraların doğması sonucunu getirmektedir.
Ancak bazı kripto paralar vardır ki bu anlamda alanlarında fark yaratmış ve pratikte de kendine karşılık bulmayı başarmıştır. XRP olarak da bilinen Ripple’ı kesinlikle bunlar arasında sayabiliriz.
Ripple’ın hikayesi, bu altcoin’in çıkış mantığı 2004’lere dayansa da resmi olarak 2012 yılında başlamıştır. Bir ödeme sistemi olarak piyasaya çıkan Ripple’ın çıkma amacı uluslararası para transferlerinde hızlı işlem gücüne bağlı olarak Amerikan doları yerine bir rezerv para şeklinde kullanılmaktı.
Nitekim öyle de oldu. Bugün XRP uluslararası para transferi yapmak isteyenler tarafından pratikliği sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. Dünyanın pek çok büyük bankası SWIFT işlemlerinde XRP’nin tercih edildiği kurumlar arasında yer almaktadır.
XRP’nin kripto paraların kurucusu olan Bitcoin’den pek çok farkı bulunmaktadır. Bu farkları aslına bakılırsa onun eleştirildiği noktalar arasında da yer almaktadır.
Bunlardan ilki Ripple’ın bir merkezinin bulunması ve diğer pek çok kripto paradan farklı olarak kullanıcıları tarafından üretilemiyor oluşudur. Bu, kripto paraların temel prensiplerine temelden aykırı olarak değerlendirilmiştir.
Yine Ripple’ı diğer büyük kripto paralardan ayıran bir diğer önemli özelliği Ripple’ın blockchain teknolojisini kullanmıyor olmasıdır. Bunun detaylarına da yine Ripple’ın güvenliği nasıl sağlanıyor yazımızda detaylı bir şekilde değindik.
Bu yazımızdaysa Ripple nasıl satın alınır konusuna değinmek istiyoruz. Ripple’ı üreten yine aynı isimli Ripple şirketidir. Bu şirketin ürettiği XRP’den pay alarak ya da onun pay dağıttığı kurumlardan Ripple alınabilmektedir. Az sonra detaylara geçeceğiz.
Detaylara geçmeden Ripple’ın hikayesine göz atmak istiyorsanız Ripple nedir yazımıza da bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Şimdi dilerseniz Ripple nasıl alınır gelin detaylarıyla hep birlikte öğrenelim.
En iyi Ripple alma siteleri hangileridir?
XRP satın almak için kullanılabilecek en iyi adres, kripto para borsalarıdır. Bu borsaların her birinin kendi internet siteleri mevcuttur ve bu sitelerde XRP yanında pek çok kripto paranın satışı da yapılmaktadır.
Bu sitelerin sayısı her geçen gün artmaktadır ve kripto para dünyasına giriş yapmak isteyen herkesin yolu bir şekilde bu sitelere düşmektedir. Bu nedenle de ne yazık ki zaman zaman dolandırıcılık haberleri ile gündeme gelen bu kripto para borsalarını dışarıdan gören ve işin iç yüzünü bilmeyen kişiler çekinmektedir.
Biz de bu yüzden bu borsalardan XRP satın almak isteyen kişiler için en güvenilir XRP satın alma sitelerini sizlere tanıtacağız. Ancak bunun da öncesinde bir Ripple satın alma sitesinden nasıl Ripple alınır gelin ondan bahsedelim.
XRP sitesinden nasıl Ripple alınır?
Kripto para borsalarının hemen hepsi benzer mantıkla çalışmaktadır. Bu borsanın ana sayfasından borsaya kaydolmak ve sonrasında kayıtlı hesap üzerinden gerekli işlemleri yapmak.
Türkiye’de faaliyet gösteren borsaların da hepsi aynı adımlarla XRP satışı yapmaktadır. Gelin adım adım XRP nasıl satın alınır görelim:
- Öncelikle satın alma işleminin gerçekleştirileceği XRP borsasının ana sayfasına giriş yapın.
- Ana sayfada o siteye üye olmak için oluşturulmuş olan kısımdaki “Üye Ol” ya da “Kayıt Ol” butonuna tıklayın.
- Ardından gelen sayfada sizden bazı bilgiler istenecektir. Sizden istenen bu bilgileri tam ve doğru bir şekilde doldurun.
- Güvenilir kripto para borsaları, kaydolacak üyeye ait kişisel bilgileri aldıktan sonra bunları doğrulamak ister. Bu doğrulama işlemini yapmayan borsaların güvenilir olduğu da söylenemez.
- Kimlik bilgilerini doğruladıktan sonra ilgili borsaya kaydolma işlemi tamamlanmış olur.
- Türkiye’de faaliyet gösteren borsalara yatırım yapmak için o borsaların her birinin belli bankalarda yer alan hesaplarına para göndermek gerekmektedir. Bu borsalardan hangisini kullanırsanız kullanın o hesaplardan birine para yatırmalısınız. Satın almayı düşündüğünüz XRP miktarı kadar parayı kaydolduğunuz borsanın hesabına yatırın.
- Parayı yatırdıktan sonra o para sizin o borsadaki hesabınızda görünecektir. Ardından borsanın işlemler sayfasına girerek XRP satın alabilirsiniz.
Şimdi gelelim en iyi XRP satın alma siteleri listemize. Listede yer alan borsalar bizzat deneyimlediğimiz ve kalitesinden şüphemiz olmayan borsalar olarak dikkat çekmektedir. Madenciliği de olmayan Ripple’a sahip olmak için en pratik yöntem az sonra detaylarını bildireceğimiz borsalardan işlem yapmaktır.
Coinbase
Coinbase, Ripple borsaları arasında kuruluş tarihi XRP ile aynı olan oldukça eski bir borsadır. 2012 yılından beri bu alanda hizmet veren Coinbase, en iyi Ripple satın alma sitelerinden biridir.
Dünyanın dört bir yanından kripto para satın almak isteyenler tarafından güvenle kullanılan Coinbase’in toplam kullanıcı sayısı 68 milyonu aşmıştır. Ayrıca borsanın iş ortakları kurum bazında 9,000’i bulmuştur. Tüm dünya çapında 2100’den fazla çalışanı olan Coinbase, Türkiye’de de hizmet vermektedir.
Artıları
- Kullanımı kolay ara yüzü
- Pratik kullanım için doğru bir düzenleme ekibinin olması
- Farklı coin’lerin birbirleri cinsinden alım satımına izin vermesi
Eksileri
- Bazı ülkelerde kullanımda değil
- Yüksek komisyon ücretleri var
- Günlük sınırlı para harcama ve çekme seçenekleri sunuyor
Bitmart
Merkezi Cayman Adaları’nda olan ve kripto para meraklıları tarafından oluşturulan bir borsa olan Bitmart, nispeten yeni bir kripto para borsasıdır. Rusça ve İngilizce dahil 6 farklı dilde hizmet veren Bitmart, mobilde de oldukça güçlü bir borsa.
Çeşitli ödeme seçeneklerini kullanıcılarına sunan Bitmart, kripto para meraklıları tarafından yönetildiği için işin içinden kişiler yaşanacak problemleri önceden tespit ederek ona göre bir kolaylık sağlamaktadır.
Bitmart’a yapılan para yatırma işlemleri karşılığında ek bir ücret alınmamaktadır. Para çekme için alınacak komisyonlar ise hangi para çekilecekse ona göre değişiklik göstermektedir.
Artıları
- Ara yüzü kullanıcı dostudur
- MSB lisansına sahiptir
- Makul ücretlerle işlem yapılabilir
Eksileri
- Diğerlerine göre yeni bir platform olduğu için bazı özellikleri tam oturmamış
- XRP dahil olmakla birlikte diğer borsalara kıyasla daha az para birimi ile işlem yapılabiliyor
Coinsmart
Merkezi Kanada’da olan ve coin piyasasında ilgileri üzerine çekmeyi başarmış milyonlarca kullanıcı tarafından tercih edilen Coinsmart, 2018 yılında kurulmuştur.
Altcoin çeşitliliği olarak rakiplerinden ayrılan ve bünyesinde farklı özelliklere sahip yüzlerce altcoin desteği sunan Coinsmart’ın şimdilik doğrudan Türkiye’ye hizmeti yok. Ancak yurtdışı banka hesapları kullanılarak bu kripto para borsasına yatırım yapılabilmektedir.
Mobil uygulaması henüz olmayan ve kullanıcılarının da bu konuda oldukça sitem ettikleri bir kripto para borsası olan Coinsmart’ın bu soruna yönelik de en kısa sürede bir sonuç alacağından eminiz.
Artıları
- Hızlı kimlik doğrulama
- Kripto paralara yeni yatırım yapmaya başlayan kişiler için yardımcı ara yüz
- Kullanıcı memnuniyetinin yüksek olduğu bir platform
Eksileri
- Dünyanın daha farklı yerlerine de hizmet vermeyi daha da yaygınlaştırması gerekmektedir.