
Ripple kripto paralar ile bir ödeme gerçekleştirmek için kullanılabilecek belki de en pratik kripto para türüdür. Bu kripto para, özellikle uluslararası finans sisteminde kendisine yer bulması hasebiyle özellikle dünyanın bir yerinden başka bir yerine hızlıca para transfer etmek için gönderilmektedir. Bu sistemin detaylarını merak ediyorsanız Ripple gönderme yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Bununla birlikte Ripple’ın kullanım alanı olarak kendisine ne kadar farklı alanlarda yer bulduğu da merak edilebilir. Elbette özellikle kullanım – bir kişiden başka bir kişiye Ripple göndermek dışında – doğrudan özel bir kullanım alanının olmadığını gördüğümüz Ripple’ı piyasa değeri üzerinden bir ürün/hizmet satın almak için de kullanmak mümkündür.
Elbette her şeyden önce Ripple’ı kullanmak için onu satın almanız ve ona sahip olmanız gerekmektedir. Bunun detaylarını da Ripple satın alma yazımızdan öğrenebilirsiniz.
XRP’nin detaylı hikayesini ise Ripple’ın ne olduğunu anlattığımız yazımızdan öğrenmeniz mümkün olacaktır.
Bu yazımızda XRP’nin kullanım alanlarına daha yakından bakmak istiyoruz. Daha fazla uzatmadan başlayalım.
Ripple kullanım alanları
Bilindiği üzere Ripple, özünde bir ödeme sistemine verilen isimdir. Bu sistemi kontrol eden dünyaca ünlü şirketin adı da ödeme sistemi ile aynıdır. Hatta bu ödeme sisteminin esas olarak Ripplenet olarak adlandırılmıştır.
Bu ödeme sisteminde kripto para olarak ödeme işlemlerinde kullanılan ve token olarak adlandırabileceğimiz kripto varlığın adı ise XRP olarak belirlenmiştir.
Ripple’ın çıkış tarihi olan 2012’den beri en önemli iddiası, uluslararası ödeme sistemlerinde pratik ve ucuz gönderim için kolay kullanım sunmasıydı. Nitekim sadece 5 saniye gibi bir sürede dünyanın bir ucundan öbür ucuna oldukça makul bir ücretle XRP cinsinden ve Ripplenet sistemi üzerinden kolayca transfer yapmak Ripple ile mümkün hale geldi.
Hal böyle olunca da Ripple’ın en önemli kullanım alanı uluslararası finans sistemleri ve bunun da doğal bir sonucu olarak bankalar oldu.
Bunda tabii ki Ripple’ın arkasındaki kurumsal güç büyük bir etmen oldu. Zira bilinen kripto paralar gibi hiçbir merkezi olmayan tam bağımsız bir kripto para olsaydı sanırız XRP’nin küresel finans sistemi ile bağı bu kadar kısa sürede bu kadar güçlü olmazdı.
Nitekim dünyanın en büyük 100 bankasının 30’dan fazlası Ripple’ın ödeme sistemini kullanmaktadır. Bu, genel olarak bakıldığında oldukça yüksek bir rakam olarak değerlendirilebilir.
XRP ödeme sisteminin bu kadar çok tercih edilmesinin sebepleri
XRP’nin en büyük kullanım alanının uluslararası para transferleri olduğundan bahsettik. Bu doğrultuda akıllara Ripple neden bu işlemler için tercih ediliyor sorusu gelebilir. Bu soruyu da sebepleriyle birlikte maddeler halinde cevaplayabiliriz.
Teknolojisinin uygun olması
Bir merkez tarafından yönetilmesi elbette küresel piyasada kurumsal varlık sürdürmek istemesinden kaynaklansa da temelde teknolojik olarak XRP’nin bir merkez üzerinden yürütülmesi ve üretilmesi onun işlemlerinin bir yerde daha hızlı olmasını sağlamaktadır.
Elbette ki XRP’de de kullanılan teknoloji blockchain teknolojisi. Ancak burada üretim işlemi tek bir merkezden yapıldığı için blok onaylamaları da yine aynı şekilde yapılıyor. Yani XRP madenciliği diye bir kavram söz konusu değil.
Bu nedenle tek merkezin kaçınılmaz sonucu olarak işlemleri daha kısa sürede halletmek mümkün olabiliyor. Bitcoin ve diğer dağıtık teknoloji kullanan kripto paralar da sistem tam olarak bu şekilde işlemiyor. Bu da Bitcoin işlemlerinin nispeten daha yavaş olması anlamına geliyor.
Sistemin bütün arzı oluşturulmuş durumda
Piyasada kendine yer bulacak tüm XRP token’ları bu işe henüz girişilmeden şirket tarafından oluşturulmuş durumda. Bu da XRP’nin en büyük artılarından biri olarak değerlendirilebilir. Zira 100 milyar XRP ile başlayan yolculukta bugün piyasada 38 milyardan fazla XRP dolaşıyor. Ancak arzının en baştan belli olması ve sayısının ciddi ölçüde fazla olması, XRP’nin enflasyonist baskı yaşama riskini ortadan kaldırmaktadır.
Bankaların tercih etmesi potansiyelini güçlendiriyor
Bugün dünyanın en büyük bankaları tarafından resmi olarak tanınan tek kripto para biriminin XRP olduğu görülüyor. Bu da uzun vadede onu tanıyan banka sayısı arttıkça XRP’nin itibarının artacağını da gösteriyor.
Bu nedenle özellikle kısa vadede XRP ile tanışmış olan kişilerin uzun vadede bankaların onu gün geçtikçe tanımasıyla birlikte fiyatının daha da yükseleceğini söylemiş olmamız çok da yanlış olmayacaktır.
XRP’nin kullanım alanlarındaki olumsuzluklar
Tabii ki bu kadar olumlu gelişmenin yanı sıra XRP’nin hiç mi olumsuz yanı yok? Elbette ki bu soruya tam manasıyla bir evet demek mümkün olmayacaktır. Her şeyde olduğu gibi XRP’de de olumsuz görünen durumlar söz konusudur.
Öncelikle kripto paralara ilgi duyan ve kripto paranın vermiş olduğu o özgür yatırım hissini arayanların XRP’den uzak durmasını tavsiye ediyoruz. Zira merkezileşmiş yapısı ve küresel ekonomik sisteme uyum sağlamak gibi dışarıdan bakıldığında oldukça kapitalist amaçları olan bir kripto paranın doğrudan Bitcoin gibi dünyanın ekonomi sistemine bakıldığında buna aykırı konumu olan bir kripto para gibi davranmasını düşünemeyiz. Bu nedenle XRP’ye yatırım yapmanın büyük bir bankaya yatırım yapmaktan çok da farkı olmadığını söyleyebiliriz.
Bir diğer konu da yine merkezi yapısından kaynaklanmaktadır. Doğrudan XRP’yi yöneten bir merkez olması ve XRP’nin %61’inin doğrudan bu merkezin tekelinde olması bu ekonomiyi organik olarak merkeze bağlamaktadır.
Ayrıca yukarıda belirttiğimiz dünyanın en büyük bankalarının XRP kullandığı yönündeki duyumlara Financial Times tarafından verilen yanıtta bu banka isimlerinin birçoğunun doğrudan resmi işlem yapmadığı ve sistemin hala belirttiğimiz büyük bankalar tarafından test edilidiği yönünde. Resmi olarak Ripplenet üzerinden işlem yapan az sayıdaki bankanın ise bu platformu farklı gayeleri için kullanacağı ancak XRP’yi kullanmayacağı öne sürülüyor.
Yine de özellikle kapitalist sistemin vazgeçilmezi bankalar ile kripto para dünyasını birleştirmek gibi bir amaç edinmesi dahi XRP’nin oldukça farklı bir kripto para olduğunu gösterir. Nitekim XRP ile ilgili eleştiriler yapan pek çok ünlü ekonomist de XRP ile ilgili bunlara benzer şeyler anlatmaktadır.
XRP ile ilgili en beğenilen görüşlerden bir tanesine aşağıda yer vererek yazımızı kapatalım:
“Bu bir kripto para birimi değil, bankaların çocuğu. Bu yüzden 2018 resesyonundan faydalanacaktır.”
Görüşü belirten kişi, İrlanda merkezli FinTech girişiminin SeedUps’un CSO’su Samson Williams.