
Kripto paralar ve bunların arkasındaki teknoloji son yıllarda Türkiye’deki pek çok kişi tarafından yoğun bir şekilde takip edilmektedir. Kripto paraların en önemli özelliklerinden biriyse bunların iki farklı yönünün olmasıdır.
Kripto paralar adlarından da anlaşılacağı üzere tamamen sanal ortamda yer alan para birimleridir ve bu işlevlerini sürdürmektedirler. Ancak bunlar aynı zamanda çok büyük birer teknolojidirler.
Bitcoin’in ortaya koymuş olduğu blockchain teknolojisi kripto paraların kripto kısmını oluşturmuştur. Onu bir adım daha ileri taşıyan Ethereum ile de akıllı sözleşme kavramı ortaya çıkmıştır. Akıllı sözleşme ve Ethereum’un daha derinlemesine analizi için linkteki yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Kripto paraların ikinci boyutu ise bu paraların aynı zamanda birer yatırım aracı olmalarıdır. Bu paraların her birinin tıpkı reel paralar gibi değerleri vardır ve bunlar tamamen piyasa koşulları çerçevesinde ortaya çıkmaktadır. Kripto paraların büyük bir çoğunluğunun merkezi olmamaları nedeniyle tamamen piyasa koşullarının işlediği belki de tek piyasa kripto para piyasalarıdır diyebiliriz.
Biz de bu yazımızda Ethereum ne kadar olur sorusuna teknik yönden cevap aramaya çalışacağız.
Ethereum kaç dolar ve Ethereum ne kadar sorularına yanıt arayanlar içinse aşağıda yer alan Ethereum ve diğer farklı pek çok kripto paranın güncel değerlerinin yer aldığı hesaplayıcı aracı adres olarak gösterelim. Hesaplayıcı aracımız üzerinden dilediğiniz kripto para biriminin dilediğiniz miktarının güncel fiyat değerini öğrenebilirsiniz. Hesaplayıcımızın cevap vereceği sorular arasında Bitcoin ne kadar sorusu da yer almaktadır.
1. Görüldüğü üzere aracın üst tarafında hangi kripto para biriminin hangi paraya çevrileceğine dair bir kısım yer alıyor. Buraya tıkladığınızda istediğiniz kripto parayı istediğiniz para birimine çevirebilirsiniz. Bu birimlerin üstüne tıkladığınızda hangi para birimlerinin kullanılabilir olduğunu göreceksiniz.
2. Alt kısımda ise rakamların üzerine tıklayarak elinizde bulunan kripto para biriminin miktarını girebilirsiniz. Miktarı ilgili kısma yazdıktan sonra elinizdeki kripto paranın ne kadar olduğunu otomatik olarak göreceksiniz.
Şimdi gelelim Ethereum ne kadar olur sorusuna temelde de olsa bir cevap vermek amacıyla neleri dikkate almamız gerektiğine.
Ethereum fiyat analizi nasıl yapılır?
Yazıyı yazdığımız tarih itibariyle Ethereum ne kadar diye baktığımızda dolar bazında Ethereum’un 2,900 doları aştığını görüyoruz.
2021’in yaz döneminde bu yazıyı yazdığımızı tekrar hatırlatarak kripto paraların geneli için bu dönemin kötü bir dönem olmadığını belirtelim. Ancak güncel analizlere geçmeden önce Ethereum ve aslına bakılırsa diğer tüm kripto paralar için fiyatı etkileyecek noktalara bakalım.
Her şeyden önce bir ekonomik meta için fiyatı belirleyen temel etmen onun arz ve talebidir. Arz ve talebin durumuna göre diğer kripto paralar da olduğu gibi Ethereum için de bir fiyat belirlemesi yapılır. Ethereum’un arzını Ethereum madenciliği ile ilgili gelişmeler etkilerken Ethereum’un talebini ise daha fazla insanın Ethereum kullanmasını sağlayacak gelişmeler etkilemektedir.
Ethereum arzı ile ilgili gelişmelerin değerlendirilmesi
Bilindiği üzere Ethereum arzı Ethereum madenciliği adı verilen işlem ile gerçekleştirilmektedir. Ethereum madenciliği ile ilgili detaylı bilgi almak için linkteki Ethereum madenciliğinin temel noktaları hakkındaki yazımıza muhakkak bakmanızı tavsiye ediyoruz.
Ethereum arzındaki gelişmeler Ethereum madenciliği ile ilgili gelişmelerdir. Madenciliği kolaylaştıran, zorlaştıran ve madenciliği doğrudan ya da dolaylı bir şekilde etkileyen bütün gelişmeler Ethereum fiyatını arttıracak ya da azaltacaktır.
Madenciliğin zorlaşmasına neden olan bir gelişme Ethereum arzını azaltacağından Ethereum fiyatını arttırır. Bunun tersi olarak madenciliği kolaylaştıran bir gelişme de Ethereum arzını arttıracağından Ethereum fiyatını düşürücü bir etkiye sahiptir.
Ethereum madenciliği ile ilgili en önemli gelişmelere Ethereum forkları örnek olarak verilebilir. Ethereum’da yaşanan forkların Ethereum’un yazılım ve sistemi üzerinde doğrudan etkisi bulunmaktadır. Bu da bir şekilde Ethereum madenciliğini ve Ethereum arzını etkilemektedir. Ethereum’da yaşanan en önemli forklar hakkında bilgi almak için Ethereum güvenliğini anlattığımız yazımızı detaylı bir şekilde incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Ancak 2021’in ağustos ayı içerisinde Ethereum’un arzını ilgilendiren en güncel gelişmelerden bazılarını burada belirttiğimiz konularla ilgili örnek olması açısından belirtebiliriz.
Ağustos 2021 başlarında Ethereum sisteminde bir güncelleme yaşandı. Yaşanan bu güncellemenin ismi Londra güncellemesiydi. Bu güncelleme ile Ethereum’un günlük ağ kapasitesinde bir artış meydana geldi. Bu da bir yerde işlem ücretlerinde bir artış meydana gelmesi demek. Bu da doğrudan Ethereum madencileri için ek bir maliyet demek. Ethereum madencileri açısından olumsuz olacak bu durum Ethereum arzında uzun vadede bir azalmaya yol açabilir. Bu da Ethereum fiyatında bir artış unsuru olarak düşünülebilir.
Çok güncel bir gelişme olan Ethereum 2.0 ile doğrudan bağlantılı Londra güncellemesinin Ethereum arzına etkisinin fiyattaki sonucunu anlattık. Ethereum arzına yönelik gelişmeleri ele alırken bu düzlemde ele almak gerekmektedir.
Ethereum talebi ile ilgili gelişmelerin değerlendirilmesi
Ethereum talebi de Ethereum’u doğrudan kullanan kişi sayısı ile ilgili bir durumdur. Piyasadaki Ethereum’a olan ilgi gibi de düşünülebilecek Ethereum talebinin artması durumunda Ethereum fiyatı artacak, düşmesi durumunda ise fiyata etkisi negatif olacaktır.
Ethereum talebini etkileyen gelişmeleri de tıpkı arzda olduğu gibi bu düzlemde ele almak gerekiyor.
Ethereum talebi hakkında örnek olarak güncel bir gelişme olması hasebiyle CryptoQuant platformu tarafından dolaşımdaki Ethereumlara yönelik yapılan bir araştırmayı ele alabiliriz. Bu araştırma neticesinde Ethereum borsalarında yer alan Ethereum miktarları azalıyor. Azalan bu miktarlar çoğunlukla Ethereum’un soğuk cüzdanlarında saklanıyor.
Bu gelişmeyi talep ölçekli değerlendirecek olursak piyasada aktif olarak işlem gören Ethereum sayılarında düşüş olacağı sonucuna varabiliriz. Bu da elbette Ethereum talebinin düşmesi anlamına gelir. Bu da aynı zamanda Ethereum fiyatının düşmesi demektir.
Ethereum grafik analizi nasıl yapılır?
Aslına bakılırsa burada bahsedeceğimiz konu sadece Ethereum ile ilgili olmayacak. Grafik okumak tüm finansal varlıklar için benzer şekillerde yapılır ve bu yazının bu bölümüne sığmayacak kadar geniş bir konudur. Yine de biz teknik analizle ilgili birkaç kavramdan bahsettikten sonra konuyu detaylı olarak ele aldığımız yazımıza devrediyoruz.
Ethereum teknik analizi yaparken karşımıza bazı kavramlar çıkmaktadır.
Hareketli ortalamalar
Hareketli ortalama belli vadeler belirlenerek çıkarılan fiyat ortalamalarıdır. Ethereum için fiyatlar anlık olarak değişiklik göstermektedir. Burada vade, kullanıcı tarafından belirlenir ve örneğin 20 saatlik hareketli ortalama olabileceği gibi 20 günlük ve hatta 200 günlük hareketli ortalama da olabilir.
Bunlar, teknik analizde indikatör olarak belirtilen kavramların belirlenmesinde kullanılır. Hareketli ortalamanın hesaplanma şekli indikatörün ne olduğunu ortaya koyar. Hareketli ortalamalar basit hareketli ortalama ve üssel hareketli ortalama olarak ikiye ayrılır.
Bunların biri daha çok yakın zamandaki fiyata ağırlık verirken diğeri fiyatların normal ortalaması olarak düşünülebilir.
Golden Cross
Türkçesi altın kesişme olarak belirtilebilecek golden cross’ta 50 günlük fiyat ortalaması 200 günlük fiyat ortalamasını aşağıdan yukarıya doğru keser. Ethereum’da golden cross olması durumunda boğa piyasası devrededir.
Bu durumda genel kabul fiyatların artacağı yönündedir.
Golden cross durumuna örnek olarak yukarıdaki grafik gösterilebilir. Mavi çizgiyle gösterilen 50 günlük hareket ortalaması siyah çizgiyle gösterilen 200 günlük hareket ortalamasını alttan kesmiştir. Bunun ardından fiyatların artış trendine girdiği görülmektedir.
Death Cross
Bu da ölüm kesişmesi olarak Türkçeye çevrilebilir. Golden cross ile tam tersi bir durumdur. 50 günlük hareket ortalaması, 200 günlük hareket ortalamasını yukarıdan aşağıya doğru keserse fiyatların düşüş trendine gireceği anlamına gelmektedir.
Yukarıdaki örnekte death cross bölgeleri oklarla belirtilmiştir. Kırmızı olan 200 günlük hareketli ortalamayı yeşil çizgili 50 günlük hareketli ortalama yukarıdan kesmiştir. Bu kesiş sonrasında fiyatlarda düşüş meydana gelmiştir.
Burada en temel teknik analiz yöntemlerinden ikisinden bahsetmeye çalıştık. Daha detaylı teknik analiz için teknik analizi anlattığımız yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ancak teknik analiz yaparken her zaman karşınıza çıkacak bu iki kavramın bilinmesi de önem arz ediyor. Muhakkak analizlerinizi yaparken golden cross ve death cross noktalarını ele alın.
Ethereum teknik analizi için bu noktaların fiyatın gidişatını etkileyecek noktalar olduğunu unutmayın.