
Ethereum ile ilgili pek çok farklı noktaya değindikten sonra Bitcoin’den sonraki fiyat seviyesi en yüksek kripto para olan Ethereum’un üretilmesi anlamına gelen Ethereum madenciliği ile ilgili noktalara değinme zamanı geldi.
Öncesinde Ethereum’un Bitcoin ile temelde bazı farklılıklara sahip olsa da onun Bitcoin’den sonraki en popüler kripto para birimi olmasının nedeni olan akıllı kontrat sisteminden bahsettiğimiz Ethereum nedir yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
Ethereum madenciliği hakkında temel bir giriş yaptıktan sonra Ethereum madenciliğinin hangi platformlar üzerinden nasıl yapıldığını daha detaylı bir şekilde anlatmak istiyoruz.
Ethereum ürettikten sonra nerede ve nasıl saklanır diye soranlara da Ethereum cüzdanları hakkında detaylı bilgiler verdiğimiz yazımızı öneriyoruz. Detaylı bilgi isteyenler linkten yazıyı takip edebiliriz.
ETH madenciliği temel mantık olarak BTC madenciliği ile çok farklı şeyler değildir. Madencilik denilince elbette internetin derinliklerinden Ethereum kod parçacıklarını bulup çıkarmak gibi bir şey algılanmamalıdır.
Daha önce Bitcoin madenciliği hakkında yazdığımız yazımızda detaylarıyla bahsettiğimiz üzere bu kripto paraların tasarlanmış olduğu sistemde bizim parasal olarak değer atfettiğimiz nokta bunların içerisinde blok adıyla yer alan bilgilerdir. Bu bloklar, ETH ya da BTC olarak adlandırılan kod parçacıklarının ne kadarının kimlere ait olduğunun bilgilerini taşır.
Buradaki önemli noktalardan ilki sistemin geliştiricileri tarafından sistemde bu transfer bilgilerini ve bu sanal paraların kaç tanesinin kimde olduğu bilgisinin bir sınırının olup olmadığı. Örneğin Bitcoin maksimum ne kadar üretilecek dediğimizde sayının 21 milyon olarak belirlendiğini göreceğiz. Tüm piyasadaki Bitcoinlerin sayısı 21 milyonu bulduğunda Bitcoin üretimi sona erecek.
Konumuz Ethereum olduğu için yeri gelmesi nedeniyle Ethereum en fazla ne kadar üretilebilir sorusuna da bir yanıt verelim.
Ethereum için Bitcoin’de olduğu gibi bir üretim sınırlaması bulunmamaktadır. Bu yüzden Ethereum madenciliği Bitcoin madenciliği ile kıyaslandığında daha avantajlıdır. Ancak Ethereum için toplam üretimde bir sınır olmasa da yıllık üretimde sınırlamalar getirilmiştir.
Ethereum piyasada ilk işlem görmeye başladığı yıllarda yıllık Ether üretim miktarının sınırı 18 milyondu. Ancak zaman geçtikçe bu miktar 4,7 milyon adede kadar geriledi. Ethereum 2.0 güncellemesi sonrasındaysa Ether arzı yıllık 2 milyonla sınırlandı.
Yine de Bitcoin ile kıyaslandığında Ethereum madenciliği yapmak hala daha iyi bir alternatif. Ancak bu kısıtlamalar ETH üreticilerini zorlayabilecek bazı sonuçlar da doğurmadı değil.
Ethereum nasıl üretilir?
Temel manada Ethereum madenciliği bu iş için özel olarak üretilmiş platformlarda açılan hesaplarla ETH üretimi için kullandığınız cihazların kalitesine bağlı olarak değişen sürelerde cihazlarınızın belli matematiksel işlemleri yapmasıdır. Bu matematiksel işlemler doğru bir şekilde yapıldıktan sonra sistem üzerinden üretimi yapan kişiye belli miktarda ETH verilmektedir. Verilen bu Etherler yine belli bir miktara ulaştığında aynı sistem üzerinden banka hesabınıza çekilebilmektedir.
Kısacası temelde Bitcoin madenciliği ile çok bir farkı olmasa da bu iş için özel üretilmiş internet platformları üzerinden yapılması Ethereum madenciliğini Bitcoin madenciliğinden daha pratik hale getirmektedir.
Ethereum madenciliği ile Bitcoin madenciliği arasındaki temel farklardan bahsettikten sonra Ethereum madenciliği nasıl yapılır daha detaylı bakacağız.
Ethereum madenciliği ile Bitcoin madenciliği arasındaki farklar
Hem Ethereum hem de Bitcoin madenciliği için temel mantık aynıdır. İşlem transferleri için kullanılan blokların üretimi için matematiksel işlemler yapılması ve bu işlemlerin neticesinde üretilen blok başına ETH ve BTC’nin ödül olarak verilmesi.
Ancak hem Ethereum hem de Bitcoin için yapılan madencilikte önemli farklılıklar var. Bunları şu şekilde belirtebiliriz:
- Bitcoin’in ilk zamanlarında ortalamanın biraz üstünde performans sergileyen bir bilgisayar ve hatta laptop ile madencilik yapmak mümkündü. Ancak zaman geçtikçe Bitcoin’in arzının sınırlı olması ve bu sınıra gün geçtikçe yaklaşılması nedeniyle daha hızlı işlem yapan ve sadece bu iş için özel olarak üretilmiş ekipmanlara sahip olanlar tarafından Bitcoin madenciliği daha kolay yapılmaya başlanmıştır. Oysa Ethereum’da da daha güçlü ekipmanı olanlar daha rahat Ether madenciliği yapabilmekteyken yine de hala bireysel imkanlarla Ethereum madenciliği yapabilmek mümkündür. Bitcoin’de bu durum şu an için imkansızdır.
- Bitcoin’in madencilik ödülü sistemin her dört yılda bir blok üreticilerine verdikleri ödülü yarı yarıya düşürmektedir. Bu da zaman geçtikçe Bitcoin madencilerinin elde ettikleri ödüllerin düşmesi anlamına geliyor. Ethereum için yine böyle bir durum söz konusu değil. Bu da Ethereum madenciliğinin bir diğer artısı olarak söylenebilir.
- Bir Bitcoin bloğu işleme süresi 10 dakika iken Ethereum için bu süre 10 ile 20 saniye arasında sürmektedir. Bu da ödülün kazanılması süresinin daha kısa olması demektir.
- Bitcoin işlemek için CPU gerekmektedir. Yani Bitcoin işlenirken bir bilgisayarın merkez işlemci gücüne ihtiyaç duyulur. Bu işlem bir bilgisayarla yapılmıyorsa sadece bu işlemi yapmak için üretilmiş işlemciler kullanılır. Oysa Ethereum madenciliği için GPU yani ekran kartı işlemcisi yeterli olmaktadır. Tabii ki CPU ile de Ether işleme yapılabilir. Ancak bu para ve zaman kaybı olacaktır. GPU’nun bu iş için kullanılabiliyor olması bir noktada Ethereum işlemenin daha hızlı olmasını sağlamaktadır.
Ethereum madenciliği için gerekli donanımlar
Ethereum madenciliği için kalite düzeyi yüksek ekran kartınızın olmasının yeterli olacağından bahsettik. Burada rahatça Ethereum madenciliği yapabilmeniz için GPU önerileri yapmak istiyoruz.
- Radeon R9 290x
- Nvidia GTX 1070
- Radeon RX 470
- AMD RX 580/570
- Nvidia GTX 1080 Ti
Yazılımla Ethereum üretimi
Ethereum üretimi için gerekli donanımız mevcutsa üretim için bir miner yazılımına ihtiyaç duyacaksınız. Bunlar farklı farklı olsalar da temelde aynı mantıktadırlar.
Piyasada bulunan farklı yazılımların her birini kullanabilirsiniz. Bizim bu noktadaki önerimiz Windows kullanıcıları için NBMiner yazılımıdır.
Yazılımı indirdikten sonra ETH madenciliği hangi platform üzerinden yapılacaksa o platformda bir madencilik hesabı oluşturulması gerekiyor. Bunlar arasında sadece Ethereum madenciliği yapılabilecek özel platformlar yer aldığı gibi kripto para borsaları üzerinden de Ethereum madenciliği yapılabilmektedir.
Burada hesaba bir isim verildikten sonra Ethash algoritmasının seçilmesi gerekiyor. Zira Ethereum madenciliği Ethash algoritması ile yapılıyor.
- NBMiner yazılımımızdaki ‘start_eth.bat’ isimli dosyanın içinde “-log” yazan kısımdan önce Ethereum mining isminin yer alması gerekiyor. Bu dosyanın not defteri üzerinden açılıp bu işlemin yapılması gerekiyor.
- Ethereum madenci hesabının isminden hemen önce de ödül miktarının hangi cüzdana yatırılacağına dair cüzdan adresinin yazılması gerekiyor.
- Bu dosyayla yapılacak son işlem ise cüzdan adresinden önceki kısma Ethereum madenciliği yapılacak havuzun stratum adresini kopyalamaktır. Bu havuzdaki Ethash kısmından bu stratum adresi bulunabilir.
Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra dosya kaydedilip kapatılmalıdır.
Bu dosyayı NBMiner yazılımıyla çalıştırarak Ethereum mining işlemi başlatılabilmektedir.
Ethereum üretim hesaplama nasıl yapılır?
Her türlü üretimde katlanılması gereken maliyetler olduğu gibi Ethereum üretimi için de belli maliyetlere katlanılması gerekmektedir.
Ethereum mining için iki farklı maliyet kalemi mevcuttur. Bunlar; üretimde kullanılan ekran kartı (GPU) ve üretim esnasında tüketilen elektriğin maliyeti.
Yukarıda önerdiğimiz NBMiner ve benzeri tüm ETH mining cüzdanlarından yapılan madencilik işlemlerinin ne kadar enerji tükettiğinin ve işlem sonunda ne kadar Ethereum elde edileceğinin bilgileri verilmektedir.
Bu bilgileri göz önünde bulundurarak Ethereum madenciliği yaparken harcanan elektriğin maliyeti kolayca hesaplanabilir.