
Yazıya linkten erişebilirsiniz.
Bilindiği üzere Ethereum, kripto para ve blockchain teknolojisinin kurucusu olan Bitcoin’den sonra maddi değer olarak en yüksek değere sahip kripto paradır.
Bu da pek çok farklı kripto para olmasına rağmen kripto para yatırımcılarının yatırımlarını Ethereum’a yapmalarını sağlamaktadır.
Kripto paraların ekonomik anlamda değerlendirildiğinde fiyatlarının çok oynak olması onları çok riskli bir yatırım aracı yapmaktadır. Ancak bu fiyat oynaklığının riski fazla olsa da fiyatların bir anda ciddi oranda yükselmesi kazanç oranını da arttırmaktadır. Bu nedenle kripto paralarla yapılan yatırım da karın sınırı olmadığı gibi zararın da bir sınırı yoktur.
Bu durumun elbette farkında olan pek çok yatırımcı, kripto paralardan daha çok kazanmak için yatırımlarını buraya yönlendirmektedir.
Ancak bu yatırımlarla kazanabilmek için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, Ethereum’un fiyatının nasıl belirlendiğini bilmektir. Eğer yatırımcılar bu konu hakkında bilgiye sahip olup yatırımlarını buna göre yaparlarsa Ethereum’un fiyatının ne şekilde yönlenebileceğini öngörmeleri mümkün olabilmektedir.
Biz de bu yazımızda Ethereum fiyatı nasıl belirlenir sorusunun cevaplarına bakmaya çalışacağız.
Ethereum yatırımı yapmak isteyenlerin merak ettikleri diğer konular arasında olan Ethereum nasıl alınır ve Ethereum nedir konuları hakkında merak ettiklerinizi ilgili makalelerimizden öğrenebilirsiniz.
Ethereum fiyatı nasıl hesaplanır?
Başlıkta geçen Ethereum fiyat hesaplama konusu aslına bakılırsa tamamen ekonomik olarak değerlendirilmesi gereken bir konudur. Nitekim fiyatı olan her şeyi bu bağlamda değerlendirebiliriz.
Elbette bu değerlendirmeyi yaparken fiyatı olan her şeyin kendi koşulları içerisinde ele alınması gerekmektedir. Bu koşullara o metanın işlem gördüğü piyasanın özellikleri, o metanın arz koşulları, devletin bu piyasadaki rolü gibi çok farklı etmenlerle konuyu ele almak gerekmektedir.
Ethereum için ise Ethereum fiyat belirlemesi için ele alınması gereken piyasa içi faktörleri tek tek ele alarak fiyatı belirleyen mekanizmanın ne olduğunu algılamaya çalışalım.
Öncelikle ekonominin en temel ilkesinden konuyu ele almaya başlayalım. Bir ekonomik kıymetin değeri o kıymetin arzı ve o kıymete olan talep çerçevesinde ele alınmaktadır. Bu noktada Ethereum’un fiyatının da bu çerçevede belirlendiğini bilmek gerekmektedir.
Aşağıdaki aracımızı kullanarak Ethereum fiyatını hesaplayabilirsiniz:
Burada ortaya Ethereum’un arzı ve Ethereum’a olan taleple ilgili olan faktörlerin tamamının fiyatın belirlenmesinde etkisi olacağı açıktır. Biz de konuyu Ethereum arzı ve Ethereum talebi çerçevesinde ele almak istiyoruz.
Ethereum arzı
Ethereum’un arzı Ethereum madenciliği olarak adlandırılan özel bilgisayar yöntemleri kullanılarak yapılmaktadır. Ethereum madenciliği olarak adlandırılan bu yöntemde bilgisayarınızda Ethereum’un para birimi olan Ether’in bloklarını oluşturursunuz. Bu blokları oluşturmak için gereken şey ise karmaşık matematiksel işlemler yapabilecek bir bilgisayardır.
Bu bilgisayarın açık kaldığı süre zarfında harcadığı elektrik gücü ve bilgisayarın işlemcisinin yapılan bu işlemler neticesinde ne kadar yıprandığı Ethereum madenciliği yapılırken ortaya çıkan maliyetler olarak düşünülebilir.
Ethereum arzının tek yöntemi yapılan tüm işlemlerle birlikte Ethereum madenciliği olarak adlandıracağımız bu işlemler bütünüdür. Ethereum madenciliği ile ilgili daha detaylı bilgilendirme için bu konu hakkındaki yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Yazıya linkten erişebilirsiniz.
Ethereum talebi
Ethereum talebi ise bu noktada ele alınması gereken bambaşka bir konu.
Bilindiği üzere bir ekonomik metaya olan talep onun yerine getirmiş olduğu fonksiyon nispetinde ele alınmaktadır. Buna örnek olarak hayatımızı sürdürmemiz için su içmek zorundayız. Ancak bir günde içmemiz gereken suyun da belli bir üst noktası bulunmaktadır. Bu noktadan fazla su içilememektedir. Bu nedenle suya olan talep herkes için belli bir seviyededir.
Bunun üstünde bir su talebi farklı sebeplerle mümkün olsa da suyun arzı da göz önüne alındığında dünya üstündeki su kaynaklarının kuruması gibi bir tehlike söz konusu olmadığı müddetçe hiç kimse su depolamak durumunda kalmayacak ve suya olan talep herkes için hep belli bir düzeyde kalacaktır.
Oysa arzı kısıtlı olan ve diğer insanlar tarafından bu veya başka nedenlerle değer atfedilen metalara olan talep de bu nispette fazla olacaktır. Buna en iyi örnek, altının neden değerli olduğu sorusuna verilecek cevapla anlaşılabilir. Altın çok kaliteli, ömür boyunca bozulmayan ve her daim ilk günkü parlaklığını koruyan iletken bir maddedir. Arzı çok kısıtlı ve altın çıkarmak için ödenen bedeller ve maliyetler de göz önüne alındığında altının neden değerli bir maden olduğu sorusunun cevabı kendiliğinden ortaya çıkacaktır.
İşte Ethereum’u da bu şekilde değerlendirebiliriz. Aslına bakılırsa Ethereum’un altından çok daha farklı bir durumu söz konusudur. Zira Ethereum’un altınla kıyaslandığında somut bir varlığı dahi söz konusu değildir. Sadece dijital ortamda kendine yer bulmuş bir kod parçacığı olan bu nesnenin değeri ise tıpkı insanlar gibi ona atfedilmiştir.
Ethereum ile yapılan alışverişlerde akıllı sözleşme kavramı söz konusu olmaktadır. Akıllı sözleşmeler sayesinde özellikle değeri yüksek menkul ya da gayrimenkullerin alım satımında ortaya çıkan aracı kurumlara komisyon verme gibi bir duruma gerek kalmamaktadır. Bu, Ethereum’un kripto para ekosistemine getirdiği en büyük yeniliktir.
Bununla birlikte insanların alışverişlerinde kullanmış oldukları para kavramı da yine devletler tarafından üretilebilen kâğıt parçalarıdır. İşte kripto paralara insanlar tarafından verilen değer de bu nispette ortaya çıkmakta ve kripto para teknolojilerinin ekonomik anlamda bir devrim olarak ele alınmasının nedeni de burada ortaya çıkmaktadır.
Mevcut şekliyle Ethereum ile para transferi internet olan her yerde her şekilde yapılabilmektedir. Bu da artık internet ve dijital devrimin ne kadar ciddi bir boyuta ulaştığının en büyük göstergesidir.
Bu şekilde de dünyanın çok farklı ülkelerindeki insanların birbirlerine herhangi bir ek masraf olmadan para transferinin yanı sıra buna bağlı olarak farklı pek çok faydasının da olduğu bir durum ortaya çıkarmaktadır.
Devletlerin Ethereum fiyatı üzerindeki etkisi
Tabii ki bu noktada işin bir diğer noktası olarak devletlerin Ethereum fiyat belirlenmesindeki etkisine göz atmakta fayda var.
Bu noktada Ethereum fiyat verilerinin doğrudan alanının ilki ve kripto paraların öncü teknolojisi olan blok zincir teknolojisinin mucidi olan Bitcoin’e bağlı olduğunu belirtmemiz gerekiyor. Ethereum fiyatı doğrudan Bitcoin ile aynı yönlü hareket ediyor diyebiliriz.
Dolayısıyla Ethereum ne olacak sorusunun cevabı da bir yerde Bitcoin fiyat değişimleri nezdinde ele alınmalıdır.
Özellikle 2020 yılının son çeyreği ile 2021 yılının ilk çeyreğinde Bitcoin’de görülen artışlar ile neredeyse birebir aynı yönlü bir değişim ortaya koyan Ethereum’un bu noktada Bitcoin ile aynı şekilde değerlendirilmesinde bir sakınca görünmüyor.
Bu nedenle Bitcoin’in devletler nezdindeki kabulü ile Ethereum’un kabulü fiyat değişimi noktasında hemen hemen aynı anlama gelecek.
Piyasalarda her zaman beklentilerin fiyatlanması gibi bir durum söz konusudur. Eğer bir devlet, Bitcoin’i resmi bir para birimi olarak kabul edip Bitcoin ile yapılan işlemleri ülke içerisinde tüm yönüyle serbest bırakırsa burada piyasalardaki en büyük beklenti bundan sonraki adımın Ethereum nezdinde atılacağını bekler.
Ancak ne yazık ki devletler henüz Bitcoin ve Ethereum ikilisinin öncüsü olduğu bu kripto para teknolojilerine çok yabancı. Devletler bu tip konularda hep benzer şekilde refleksler ortaya koyarlar ve daima hantal yapıdadırlar. Bu nedenle bu çok da beklenmedik bir davranış olarak düşünülmemeli.
Burada devletler nezdinde kripto paralar noktasında bir başka konu daha söz konusu. Bu da devletlerin tam manasıyla hükmettiği paraları geçersiz kılan bir piyasanın kripto paralar ile mümkün olacağının görülmesi.
Modern iktisadın kurucusu olarak kabul edilen Adam Smith’in fiyatlandırma mekanizması konusunda devleti dışladığı ve tüm analizini devletin olmadığı bir ortamda yürüttüğü bilinir. Bu noktada bu analizin asla gerçekçi bir analiz olmadığı eleştirileri de Smith’e daima yapılmıştır.
İşte kripto paralar, Smith’in analizlerini haklı çıkaracak bir noktaya doğru dünya ekonomilerinin evrilmesini sağlayabilir. Zira Ethereum piyasası tam manasıyla bağımsız bir piyasa ve hiçbir otoritenin bu piyasaya doğrudan müdahale etmesi söz konusu değildir.
Bu nedenle henüz devletlerden bir destek görmese de El Salvador’un Bitcoin nezdinde yaptığı girişimin sonuçları da merakla bekleniyor. Zira El Salvador, ülke sınırları içerisinde Bitcoin’i resmi bir para birimi olarak kabul ederek bu noktadaki devlet olarak en büyük adımı atan ülke olmayı başardı.
El Salvador’un henüz oldukça yeni olan bu girişimi piyasada doğrudan fiyatlanmadı. Zira ülke içerisinde Bitcoin’in resmi para olarak kabul edilmesinin sonuçları da hala yoğun bir şekilde tartışılıyor.
Bu noktada devletlerin ellerindeki bu çok büyük maddi gücü doğrudan paylaşmayacağı açık olsa da bu tip paradigma değiştiren gelişmeler karşısında da durulamayacağı tarih biliminin bize öğrettiği en önemli gerçeklerden biridir.
Bu ve bunun gibi tüm gelişmeler birlikte değerlendirildiğinde Ethereum fiyatı noktasında devletler nezdinde alınan kararların talep üstünden dolaylı yoldan fiyatları etkilediği sonucuna varılabilir.
Örneğin Türkiye’de kripto paralar ile alışveriş yapılmasına dair hükümet tarafından alınan karar sonrasında kripto paralara olan talepte muhakkak bir düşüş yaşanmıştır. Ancak uzun vadede bu varlıkların sağlamış olduğu kolaylık nedeniyle talebin yine eski haline geleceği savunulabilir.
Bu nedenle kripto paralarla ilgili dünyada ve ülkemizde yaşanan her türlü gelişmenin bu bakış açısıyla değerlendirilmesi ve yaşanan gelişmelere hızlı tepkiler verilmesiyle Ethereum yatırımlarından değer kazanacak şekilde faydalanabilmek mümkün olacaktır.
Ethereum fiyat grafiği nasıl yorumlanır?
Ethereum fiyat değerlendirmeleri ile ilgili bir konu açıldığında gündeme en çok gelen soruların başında Ethereum fiyat grafiği nasıl yorumlanır bulunmaktadır.
Aslına bakılırsa bu konu, sadece bu yazıda bir başlık altında ele alabileceğimiz kadar basit bir konu olmamakla birlikte yine de işin mantığını anlama noktasında bir girizgâh nispetinde bir şeyler ifade edeceğimiz bir konudur. Konunun detayı için Ethereum fiyat analizi ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ancak bizim burada Ethereum fiyat grafiklerine bakarak çıkarımda bulunmak anlamına gelen teknik analizler ile ilgili ifade etmek istediğimiz birkaç konu vardır. Bu başlık altında Ethereum teknik analizi nedir ve nasıl yapılır sorularına yanıt vereceğiz.
Aslına bakılırsa teknik analiz denilen şey, her ne kadar bizim daha çok fiyat grafiklerinde karşılaştığımız bir konu olsa da grafik ile ifade edilebilen tüm sayısal verilere uygulanabilecek bir yöntemdir.
Teknik analiz, fiyatların gelecekte ne şekilde değişeceğini öğrenmek amacıyla yapılmaktadır. Bu sayede fiyatların geçmiş çıkarımlarından ele alınarak gelecekte nereye evrileceğini ortaya koyma faaliyeti olarak tanımlanabilir.
Bu noktada daha detaylı bilgi için Ethereum fiyat analizi nasıl yapılır yazımıza tekrar referans verdikten sonra burada birkaç teknik analiz yöntemini detaylarıyla açıkladığımızı belirterek konuya bir nokta koymak istiyoruz.
Ancak nihai olarak şunu demenin çok da yanlış olmadığını düşünüyoruz. Kripto paralar nezdinde güzel günlerin geleceğini ve gelişmelerin bizleri kripto paralar nezdinde heyecanlandıracağı dönemlere yaklaştığımızı belirterek yazımıza nokta koyalım.
Umarız kripto para ekosistemi bugün olduğundan çok daha iyi noktalara çok daha kısa sürede gelsin.