
Chiliz özelinde satın almak isteyenlerin bu işlem için kullanacakları tek yöntem Chiliz borsaları üzerinden kripto paralarını satın almaktır. Piyasada da farklı özellikler sunan borsalar bulunmaktadır. Chiliz’i edinmek için diğer kripto paralar da yapılabildiği gibi bir madencilik yöntemi kullanılmamaktadır. Bu konu hakkında Chiliz madenciliği ile ilgili detaylardan bahsettiğimiz yazımızda detay vermeye çalıştık. Dileyenler link üzerinden söz konusu yazımıza göz atarak detayları öğrenebilirler.
Chiliz satan borsaların pek çoğunun kendilerine göre bazı özellikleri mevcuttur. Kimileri çok büyük borsalarken kimileri küçük çaplı işlemlere imkân tanımaktadır. Bununla birlikte Chiliz satın alma işlemi borsaların hemen hepsinde aynı yöntemlerle yapılmaktadır. Chiliz nasıl alınır detaylarını görmek isteyenler için linkteki yazımıza göz atabilirsiniz.
Biz de burada özellikle son aylarda dolandırıcılık gibi olmaması gereken olaylarla anılan Chiliz borsalarının yaptığımız farklı değerlendirmelere göre güvenilir bulduklarımızı sizlerle paylaşmak istedik. Lafı daha fazla uzatmadan en iyi Chiliz borsaları listemize birlikte göz atalım.
En iyi Chiliz borsaları
Chiliz alırken sorun yaşanmaması adına güvenilir olan ve yaptığınız yatırımla ilgili sorun yaşamayacağınız borsaları tercih etmenizde fayda bulunmaktadır. Burada yer verdiğimiz borsaların birçoğunu bizzat deneyerek kullanıcı tecrübesi noktasında da testini yapmaya çalıştık. Şimdi sizlere en beğendiğimiz 5 Chiliz borsası hangisi bunun cevabını vermek istiyoruz.
Binance
Sadece Chiliz için değil bütün kripto paralar nezdinde dünyanın en büyük kripto para borsası olarak faaliyet gösteren Binance, faaliyetlerine 2017 yılında başlamış ve listemizde yer alan borsalardan nispeten daha yeni bir borsa olmasına rağmen bu denli kısa süre içerisinde dünyanın en büyüğü olmayı başarmıştır.
Elbette bu başarı Binance’in tesadüf eseri elde ettiği bir başarı değildir. İlk olarak Çin’de kurulmuş olsa da Çin’in kripto paraları yasaklamasının ardından tüm faaliyetlerini Japonya’ya taşımış ardından da Malta’da faaliyetlerini yürütmeye devam etmiştir.
Binance’in bu kadar çok ilgi görmesinin en önemli sebebi borsanın kullanım kolaylığı sunmasıdır. Yani Chiliz ile yatırım yapmaya yeni başlayan bir acemi dahi Binance üzerinden yatırımlarını kolayca yönetebilir.
Coinmarketcap verilerine göre halihazırda 35 milyar dolardan daha fazla işlem hacmine sahip olan Binance’in mevcut durumdaki en yakın rakibi Coinbase Exchange ile arasında 5 kat fark bulunmaktadır. Bu da Binance’i şüphesiz en büyük Chiliz borsası yapmaya yetmektedir.
Binance Artıları
- Yüksek güvenlik düzeyi sunuyor olması
- Acemiler için oldukça kolay kullanılabilen kullanıcı dostu bir arayüz sunması
- Borsa üzerinden Chiliz dışında 100’den fazla farklı kripto para birimi ile işlem yapılabiliyor olması
Binance Eksileri
- Kredi veya debit kartı olarak bilinen kartlar ile ne yazık ki Binance’de yatırım yapılamıyor.
- Yetersiz müşteri hizmetleri desteği sunuluyor olması
Coinmama
Kuruluş tarihi 2013 olan Coinmama, İsrail merkezli olarak işlem yapmaya devam eden bir Chiliz borsasıdır. Son dönemde Binance gibi kripto para borsalarının piyasayı domine etmesinin ardından işlem hacimlerinde bir düşüş görülse de kendi kitlesi bulunan bir borsa olması nedeniyle Coinmama’yı kullanan kişi sayısı hiç de azımsanacak bir kitle değildir.
Kuruluş tarihinden bugüne 197’den fazla farklı ülkede faaliyet gösteren ve bu ülkelerin üyeleri tarafından güvenle kullanılmaya devam eden bir borsa olan Coinmama’nın en büyük eksisi ne yazık ki 2018 yılında adının karışmış olduğu bir veri sızıntısı olayıdır. O günden sonra büyük kullanıcı kayıpları yaşamasına rağmen kısa sürede bu kayıpları telafi etmeye yönelik hamleler yapmıştır. Dolayısıyla bu sızıntı haberinin sorumluluğunu almayı başardığı ve aradan geçen zamanda bu sızıntıya rağmen bir daha böyle bir şeyin yaşanmaması için Coinmama’nın gerekenleri yaptığı da gönül rahatlığıyla söylenebilir.
Coinmama Artıları
- 2018 yılında yaşanan olayın ardından arttırılan üst düzey güvenlik önlemleri ile yüksek güvenlik seviyesi
- Müşteri hizmetleri ile iletişimin oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor olması
- Kullanıcı deneyimi açısından oldukça gelişmiş kullanım sunan bir platform olması
Coinmama Eksileri
- Kullanıcılardan Chiliz al sat işlemlerinde alınan komisyonun rakipleriyle kıyaslandığında nispeten yüksek olması
- Sitede işlem gören kripto para sayısının diğer sitelere kıyasla daha az olması
Cex.io
Cex.io, 2013 yılında kurulmuş ve o günden bugüne pek çok kullanıcıya başarılı bir şekilde hizmet vermiş bir kripto para borsasıdır. Cex, finans alanında dünyanın en güvenilir ülkesi olan İngiltere’de kurulmuş ve merkezini de Londra’da konumlandırmış bir şirkettir.
Cex’te her kullanıcı için iki farklı hesap türü bulunmaktadır. Bu hesap türleri basic ve verified hesaplar olarak adlandırılır.
Basic hesap, Cex’e üye olduktan hemen sonra size sunulan hesap türüdür. Sitenin bazı mining işlemi yapanlara yardımcı olan gelişmiş özellikleri bu hesap türünde kullanılamıyor olsa da zaten Chiliz için bir mining işlemi de söz konusu olmadığı için Cex’te Chiliz yatırımı yapacakların basic hesabı tercih etmelerini önerebiliriz.
Basic hesabın kimlik doğrulaması yapıldıktan sonraki türü verified olarak adlandırılmaktadır.
Cex.io Artıları
- Farklı ödeme seçenekleri ile yatırım yapılabilir.
- Kar marjları yükseltilebilir.
Cex.io Eksileri
- Güvenlikle ilgili diğer borsalar kadar yüksek güven vermemektedir. Ancak bugüne kadar buna rağmen bir güvenlik açığı olayı yaşanmamıştır.
- Kripto para çeşitliliğinin diğer borsalar ile kıyaslandığında daha az olması
Bitfinex
Merkezini Hong Kong’da konumlandıran ancak teknik faaliyetlerini Britanya Virjin Adaları’nda sürdürmeye devam eden Bitfinex, en iyi Chiliz borsaları listesi sayıldığında muhakkak yer verilmesi gereken bir borsadır.
Bitfinex’in tüm operasyonları iFinex inc. adı verilen şirket tarafından yürütülmektedir. Ancak yukarıda Coinmama ile ilgili yaşanan talihsizliğe benzer bir talihsizlik Bitfinex için de 2015 yılında yaşanmıştır. 2015 yılında bu borsada yapılan yatırımlara yönelik bir hack işlemi meydana geldi ve burada yaşanan kaybın miktarı 400.000 $’ı buldu. Yine de tıpkı Coinmama gibi Bitfinex de kısa sürede bu güvenlik açığına müdahalede bulundu ve bu sıkıntıya benzer bir sıkıntı da o tarihten bugüne bir daha yaşanmadı.
2012’den beri piyasada faaliyet gösteren Bitfinex, o günden bugüne bu tarz bir olay yaşamamıştır.
Bitfinex Artıları
- Gerek işlem yapılırken gerekse de para çekilirken Bitfinex’teki limitler diğer borsalara göre nispeten daha düşüktür.
- Kullanıcı kolaylığı sunan bir borsadır.
Bitfinex Eksileri
- Bitfinex’te işlem yapmak sadece profesyonel trader’lar için mümkündür.
- Bitfinex’e açılan hesapların doğrulanması vakit almaktadır.
Kucoin
En iyi Chiliz borsaları arasında yer alan borsalardan bir diğeri de Kucoin isimli borsadır. Kucoin’in Chiliz borsaları içerisinde en çok dikkat çeken özelliği bu borsada elde edilen gelirlerin yine bu borsanın kullanıcılarına dağıtılıyor olmasıdır. Bu anlamda Kucoin, kendisine yapılan yatırımlardan elde edilen gelirlerin %50’sini doğrudan yine kendi kullanıcılarına dağıtmaktadır. Bu özelliğiyle piyasada hiçbir borsanın yapmadığını Kucoin yapmaktadır.
Dağıtılan gelir Kucoin Shares (KCS) olarak adlandırılan ve Kucoin tarafından üretilen bir kripto para aracılığıyla yapılmaktadır. Dağıtımı yapılan bu miktar KCS alımı yapan kişilere fiyat artışlarının yanı sıra yine sitede sunulan farklı avantajlarla da iletilmektedir.
Kucoin Artıları
- Kucoin’de işlem gören kripto para sayısının fazla olması
- Kullanıcı dostu bir kripto para olması
- Müşteri hizmetlerinin ilgi seviyesinin oldukça yüksek olması
Kucoin Eksileri
- Kucoin’de bazı para yatırma seçeneklerine izin verilmiyor olması