
Başlıktaki sorumuzun cevaplarını detaylı bir şekilde ele almadan önce Dogecoin’in serüveninden kısaca bahsedelim. Zira Dogecoin, fiyatı en çok dalgalanan kripto paralar arasında yer almaktadır.
Dogecoin’in çıkış hikayesi özetle bir şaka ile başlıyor. Twitter’da Dogecoin kurucularından biri olan Jackson Palmer tarafından o yıllarda piyasaya her geçen gün sürülmeye devam eden altcoinlerin sayısının çok arttığından bahisle artık internetin en ünlü fenomenlerinden biri olan ve capsleri Doge meme olarak yayılan Shiba Inu cinsi köpeğin üzerinde yer aldığı bir kripto paranın dahi çıkarılabileceğini söylüyor.
Bu tweet bir anda ciddiye alınıyor ve işin yazılım kısmı da halledilerek Dogecoin piyasaya çıkarılmış oluyor. Dogecoin’in hikayesinin detaylarına linkteki yazımızdan erişebilirsiniz.
Dogecoin’in muhafazası ve üretimi içinse farklı yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlerden biri aynı zamanda Dogecoin’in satın alınmasının da yapıldığı borsalarda yer alan hesaplarda saklama yapmak. Diğer yöntem ise Dogecoin saklamak için DOGE cüzdanlarını kullanmak. Bu yöntemler ile ilgili detaylar Dogecoin cüzdanları yazımızda yer alıyor.
Şimdi bu yazımızda ise DOGE ile ilgili en çok merak edilen konu olan Dogecoin fiyatlarını neler belirler konusuna odaklanacağız. Dilerseniz daha fazla uzatmadan başlayalım.
Dogecoin fiyatı nasıl hesaplanır?
Dogecoin ve diğer tüm serbest piyasalarda işlem gören ve bir fiyatı olan her şeyin fiyatı ona olan arz ve talep tarafından belirlenir. Dogecoin’in fiyatını belirleyen mekanizma da ona olan arz ve taleptir.
Bu nedenle DOGE fiyatı için bu iki mekanizmanın çalışma prensiplerini ele almakta fayda bulunmaktadır.
Dogecoin arzı
Diğer kripto paralarda olduğu gibi Dogecoin’de de arz Dogecoin madenciliği ile yapılmaktadır.
Dogecoin’in teknik olarak Litecoin’in altyapısını kullanması nedeniyle madenciliği de buna bağlı algoritmalarla gerçekleştirilir.
Burada Dogecoin’i Bitcoin ya da Ethereum gibi diğer kripto paralardan ayıran nokta, arzının bir sınırının olmamasıdır. DOGE üretiminde herhangi bir sınır yoktur. Bu da Dogecoin’in enflasyonist bir yapısının olmasını sağlamaktadır.
Zira Dogecoin’in üretim amacı da küçük çaplı kullanımlar için olmasına rağmen Dogecoin’in fiyatında yaşanan ciddi yükselmeler ona olan taleple ilgilidir.
Dogecoin talebi
Arzı sınırsız olan bir şeyin değeri çok yüksek olmayacaktır. Ancak Dogecoin’de bu mekanizmanın aksi bir durum yaşanmıştır. Bu da talep üzerindeki büyük etkilerden kaynaklanmıştır.
İşte bu talebi tabiri caizse Dogecoin lehine etkileyen en önemli olay bu meşhur kripto paranın Elon Musk ile olan ilişkisidir.
Bunu anlamak için Elon Musk’ın Dogecoin’e nelerin neticesinde ilgi gösterdiğini açıklayalım.
Elon Musk’ın Dogecoin’in ismini doğrudan telaffuz ettiği ilk açıklaması 2019 yılının Nisan ayına denk geliyor. Ülkemizde de kutlanan 1 Nisan dünya şaka gününde Dogecoin’in resmi Twitter hesabından yapılan bir ankette DOGE için artık daha ciddi gelişmelerin meydana gelmesi gerektiği ve kendilerine bu gelişmeyi sağlayacak bir CEO aradıkları dile getiriliyor.
Anket kısa sürede ciddi bir ilgi görüyor. Ankette Dogecoin’in CEO’su olmak için belirtilen isimler ise şunlar:
- Charlie Lee
- Vitalik Butarin
- Elon Musk
- Marshall Hayner
Anket sonucu kullanılan oylar %54 ile Elon Musk’ı işaret ediyor. Bu anketin ardından Elon Musk’a atılan mention’lar sonucunda Musk, sadece 2019 yılının 1 Nisan’ına has olacak şekilde Twitter’daki bio’suna “Former CEO of Dogecoin” yazısını yazdı. Elon Musk’ın yaptığı bu hareket Dogecoin’in fiyatını bir anda doğrudan %30’dan fazla yükseltti.
Bu ve bundan sonra yine Elon Musk tarafından yapılan diğer şeyler Dogecoin talebini arttırıcı hareketler olarak değerlendirilmelidir. Nitekim Elon Musk gibi dünyanın en büyük ve en yenilikçi şirketlerinden birinin sahibi ve dünyanın en zengin ikinci insanının Dogecoin’e yönelik her ne kadar şaka da olsa yaptığı her ima ve bu kripto para birimine yaptığı her teşvik sözü insanlarda “Elon Musk bunu diyorsa doğruluk payı vardır” düşüncesi uyandırmaktadır.
İşte Elon Musk’ın talebe dönük etkisi tam olarak bu noktada öne çıkmaktadır. İnsanların Dogecoin’e ilgi göstermelerini sağlamak.
Elon Musk’ın 2019 yılında başlattığı Dogecoin yönlendirmeleri zirve noktasına 2021 yılının başlarında erişti.
2021’in ilk çeyreği bilindiği üzere tüm kripto paralar için oldukça iyi geçen bir dönem oldu. Bitcoin öncülüğünde tüm kripto paralar bu çeyrekte tarihi zirveler gördü. Ancak biri vardı ki bu ortamda hiç beklenmedik yükselmeler yaptı. O kripto para Dogecoin’di ve yükselmeleri tam manasıyla talebin bir ekonomik değer için ne kadar büyük bir belirleyici olduğunu ortaya koyuyordu.
Buna en bariz örnek Elon Musk tarafından doğrudan Dogecoin’i desteklemeye yönelik atılan 3 tweet ve bunların ardından sadece bir saatte yaşanan %40’lık değer artışı oldu.
Söz konusu tweet’lerin ilki yukarıda da görülebileceği gibi önce paylaşılan aya giden bir roket resmi. Bunun altına gelen “Doge” yazısı.
Yine aynı gün gelen ikinci paylaşım da yukarıda yer alan Aslan Kral filmindeki en ikonik sahne. Elon Musk, kendini Aslan Kral’ı hayvanlar alemine tanıtan maymun olarak montajlamış ve Dogecoin’i ise Aslan Kral olarak göstermiş. Burada verilen mesaj da gayet açık. Dogecoin’i sonuna kadar destekliyorum dercesine bir paylaşım olmuş.
Yine aynı gün gelen 3’üncü paylaşımda da Elon Musk, “Dogecoin halkın kripto parasıdır” tweet’i atıyor.
Bu 3 tweet’le DOGE fiyatları aynı günde günlük bazda %75’ten fazla değer kazanıyor. Sonrasındaki süreçte de belli aralıklarla Dogecoin’e desteklerini ortaya koyan Elon Musk’ın Dogecoin ile ilgili attığı her tweet’in ardından Dogecoin fiyatlarında bir yükseliş yaşanıyor.
Dogecoin ile ilgili çıkan haberlere yanıtlar veren, Dogecoin ile paylaşımlar yapmaya devam eden Elon Musk ve Dogecoin arasındaki ilişki, Dogecoin’in fiyatının talep üzerinden her ne kadar arzı sınırsız olsa da ne kadar yükselebileceğinin çok iyi bir örneği.
Bu konunun zaman geçtikçe iktisat okullarında ders niteliğinde okutulabilecek kadar önemli bir konu olduğu görülebiliyor.
Dogecoin ne kadar diye soruyorsanız Dogecoin’in anlık fiyatının ne olduğuna aşağıda yer alan hesaplayıcı aracımız üzerinden erişebilirsiniz.
1. Görüldüğü üzere aracın üst tarafında hangi kripto para biriminin hangi paraya çevrileceğine dair bir kısım yer alıyor. Buraya tıkladığınızda istediğiniz kripto parayı istediğiniz para birimine çevirebilirsiniz. Bu birimlerin üstüne tıkladığınızda hangi para birimlerinin kullanılabilir olduğunu göreceksiniz.
2. Alt kısımda ise rakamların üzerine tıklayarak elinizde bulunan kripto para biriminin miktarını girebilirsiniz. Miktarı ilgili kısma yazdıktan sonra elinizdeki kripto paranın ne kadar olduğunu otomatik olarak göreceksiniz.
Dogecoin fiyat grafiği nasıl yorumlanır?
Bu denli oynak ve sadece tek bir tweet’le fiyatı çok ciddi ölçüde yükselen bir değer için teknik analiz yapılabilir mi? Bu sorunun cevabı oldukça tartışmalıdır. Zira bu tip bir analizi yapmak nispeten zordur.
Ancak yine de DOGE fiyat grafikleri ile ilgili teknik analiz boyutunu bu konu hakkında doğrudan yazdığımız Dogecoin analizi nasıl yapılır yazımızdan görebilirsiniz.
Burada Dogecoin’in fiyatını etkileyen en önemli unsur olan talepten ve bu talebi Elon Musk örneği üzerinden incelemeye çalıştık.
Tabii ki bu kadar belirsizlik ve tek bir kişinin açıklamalarına göre fiyat değişimini bu kadar ciddi yaşayabilen bir kripto paranın ne kadar güvenilir ve yatırıma uygun olup olmadığının değerlendirmesini de siz kıymetli okurlarımıza bırakıyoruz.