
Chiliz satın alan kişilerin aklına gelen en önemli soruların başında satın aldıkları bu kripto paranın güvenliğinin nasıl sağlanacağı gelmektedir. Elbette Chiliz bir kripto paradır ve Chiliz’in güvenliği de diğer kripto paralar gibi sağlanmaktadır.
Nitekim özel bir teknoloji geliştirmeyen ve spor dünyasına hitap eden bir kripto para olan Chiliz’in kripto para ekosistemine getirmiş olduğu ek bir teknik özellik bulunmaması onun güvenliğinin tıpkı Bitcoin gibi sağlanması anlamına gelir.
Peki, kripto paralar olarak belirtilen bu kavramın tanımının da içerisinde yer alan kripto kavramındaki kripto ifadesinin şifreleme demek olduğunu hepiniz biliyorsunuzdur. Peki, bu şifreleme teknolojisi bu paralar için nasıl sağlanmaktadır?
Bu yazımızda bu konudan bahsettikten sonra güvenlik konusunda endişesi olanların bu endişelerinin ortaya çıktığı en büyük kripto para dolandırıcılıklarının nasıl yapıldığından bahsedeceğiz.
Öncesinde yine Chiliz blockchain teknolojisinden bahsettiğimiz Chiliz gönderme yazımıza göz atabilirsiniz. Bununla birlikte Chiliz’in hikayesini merak edenler için de Chiliz nedir yazımızı önerebiliriz.
Daha fazla uzatmadan yazımıza başlayalım.
Chiliz blockchain teknolojisi güvenliği nasıl sağlar?
Blockchain teknolojisi ilk olarak Bitcoin’i de icat eden Satoshi Nakamoto tarafından Bitcoin ile birlikte icat edilmiş bir teknolojidir. Chiliz’de de aynı Bitcoin’deki haliyle ve bu mantıkta kullanılmaya devam etmektedir.
Bu teknoloji kısaca temelde bir kod parçacığı olan Chiliz’in bir yerden başka bir yere transferi esnasında bu transfer gerçekleştirilirken transferin sistemde yer alan herkes tarafından onaylanması anlamına gelmektedir. Tabii ki bunlar için böylesi özel bir sistem yoktur. Ancak Chiliz satın alan herkes bu sistemin içerisinde kendine yer bulmaktadır.
Bu normalde madenciliği olan kripto paralar için madenciler tarafından yapılan bir sistem iken Chiliz gibi tek bir merkezden yönetilen kripto paralar da dağıtık defter teknolojisi adı verilen bir süreç ile işlemektedir.
Bu teknolojiye göre sistemin doğal kullanıcısı olan her bir yatırımcı sistemdeki değiş tokuşların doğal birer şahidi oluyorlar. Bu sayede aracı kurumlara gerek kalmıyor zira sistemdeki herkes her şeyin dolaylı yoldan şahidi olduğu için kayıtların silinmesi gibi bir durum da söz konusu olmuyor. Zira herkes şahit olduğu için bir kayıtta oynama yapılması gerektiği zaman bu kaydın o sistemi kullanan herkesin sunucusundan silinmesi gerekiyor ki bu da bir yerde imkânsız demek anlamına geliyor.
Dolayısıyla dağıtık defter teknolojisini kullanan her bir bireyin bu teknolojideki işlem kayıtları olan blokların da özel bir şekilde şifrelenmesiyle işlemlere şahit olsa da bu işlemlerin tam bilgilerine şahit olamıyorlar.
Oldukça karmaşık olan süreçlerin özeti şu: Chiliz’in güvenliği aslında o ağda işlem yapan herkes tarafından sağlanıyor ancak güvenliği sağlayan herkes işlemlerin kimler arasında gerçekleştiği verilerine de kesinlikle erişim sağlayamıyor. Çok kaba bir anlatımla açıkçası blockchain’in mantığını da bu şekilde belirtmemiz mümkündür.
Kripto para dolandırıcılıkları nasıl oluyor?
Peki bu kadar güvenli ve dışarıdan müdahale edilmesinin mantıksız olduğu bir sistemde – ki dışarıdan bir müdahalede bulunmak için o sistemi kullanan tüm sunuculara müdahale etmek gerekiyor – herkesin duyduğu kripto para dolandırıcılıkları nasıl yapılıyor?
Her şeyden önce kripto paralarla ilgili duyduğunuz pek çok dolandırıcılık hikayesi doğrudan bir dolandırma hikayesi değildir. Hatta ve hatta her ne kadar biraz iddialı da olsa kripto paralara dair bugüne kadar duyduğunuz bütün dolandırıcılık hikayelerinin doğrudan borsalar üzerinden yapıldığını söyleyebiliriz.
Ne yazık ki Chiliz ve tüm kripto para teknolojilerinin herkes tarafından doğrudan kullanılamayacak kadar karmaşık bir teknolojik bilgiyi gerektirdiği bir gerçektir. Ancak bunun çok önemli bir teknolojik yenilik olduğunun farkında olarak bu yeniliği ne kadar erken yakalarsak o kadar faydamıza olur düşüncesindeki insanların bu yeniliklere kolay yoldan erişmesi için kripto para piyasalarının da kendi aracı kurumları olan borsalar oluşmuştur.
Bu da aslına bakılırsa aracı kurumları ortadan kaldırma iddiasıyla bir ekosistem oluşturan kripto paralar için bir nevi bir paradoks gibi de düşünülebilir. Yine de bu aracı kurumlar yani kripto para borsaları güncel finansal sistemin aracı kurumlarından çok daha masum aracı kurumlardır.
İşte tüm dolandırıcılık hikayeleri bu aracı kurumlar üzerinden ortaya çıkmaktadır. Piyasada yeni ve çok düşük komisyonlarla işlem yapacağı vaadiyle yeni bir kripto para borsası oluşturacağını iddia eden bazı kripto para borsaları insanlara gerçekten kripto para satmış gibi yaparak insanların paralarını toplamış ve sahipleri bu paralarla ortadan kaybolmuştur.
Bu aslında insanlığın en eski kandırılma hikayelerinin isminin sadece kripto para olarak değiştirilmesi şeklinde gerçekleştirilmiş bir dolandırmadır. Zira burada ortada doğrudan kripto para işlemleri de söz konusu değildir.
Bir diğer hikâye de yine kripto para borsalarının kendi iç işleyişlerinden kaynaklanan hikayedir.
Kripto para satın alımında ya da satışında kullanılan aracı kurumlar olan borsalar klasik güvenlik sistemlerini kullanmaktadır. Yani bu borsalar yukarıda detaylarıyla bahsettiğimiz blockchain teknolojisini kendi içlerinde kullanmamaktadır.
Dolayısıyla sizin alım satım için bir araç olarak kullandığınız borsalar sizin adınıza işlemleri gerçekleştirmekle birlikte bu işlemler karşılığındaki miktarları kendi veri tabanlarında saklamaktadırlar. Yani teknik olarak bir bankanın güvenlik sisteminden çok da farklı olmayan bir sunucu güvenlikleri bulunmaktadır.
Dolayısıyla bu borsaların güvenlik sistemlerinde yer alan bir açıktan faydalanarak burada yatırımı bulunan kişilerin bu yatırımları çalınabilmektedir. İşte kripto para piyasalarında gerçekleştirilen dolandırıcılıkların birçoğu da yine bu şekilde bu borsaların kendi sistemlerine dışarıdan girilmesi suretiyle gerçekleştirilmektedir. Yani blockchain sistemi ile korunan hiçbir kripto paraya dışarıdan müdahale edilmesi söz konusu değildir.
Kripto para saklama yöntemleri
Borsaların bu riskleri nedeniyle yatırımlarınızı borsalarda saklamamanız tavsiye edilmektedir. Chiliz cüzdanları ile ilgili yazımızda detaylarıyla bahsettiğimiz üzere Chiliz varlıklarınızı internet ile hiçbir şekilde ilgisi olmayan soğuk cüzdanlarda saklayabilirsiniz.
Yine borsalar kadar riskli olmasa da yine de internet ile ilişkisi olan sıcak cüzdanlar da bir diğer Chiliz saklama yöntemidir. Sıcak cüzdanlar sadece kendisine emanet edilen Chiliz kodunu korumakla görevli olduğu için buna özel bir koruma ile yazılmış yazılımlardır.
Bu nedenle de bu yazılımları kullanarak sıcak cüzdan aracılığıyla borsa dışında da yatırımlarınızı saklayabilir ve Chiliz güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.