
Cardano son yılların en heyecan verici kripto para projelerinden biridir. Cardano’nun heyacan verici olması yatırımcılarının şu soruyu çok sık sormalarını sağlamaktadır: Cardano ne kadar olur?
Elbette bu soruya yanıt verebilmek için Cardano’yu biraz daha tanımak gerekmektedir. Öncelikle Cardano’nun neden heyecan verici olduğuna değinerek ardından Cardano ile ilgili beklentilerin neler olduğundan bahsetmek istiyoruz.
Cardano ne kadar şu anda öğrenmek istiyorsanız aşağıda yer alan Cardano hesaplayıcı aracımızı kullanabilirsiniz. Bu araçtan dilediğiniz para biriminde Cardano ne kadar öğrenebilirsiniz.
1. Görüldüğü üzere aracın üst tarafında hangi kripto para biriminin hangi paraya çevrileceğine dair bir kısım yer alıyor. Buraya tıkladığınızda istediğiniz kripto parayı istediğiniz para birimine çevirebilirsiniz. Bu birimlerin üstüne tıkladığınızda hangi para birimlerinin kullanılabilir olduğunu göreceksiniz.
2. Alt kısımda ise rakamların üzerine tıklayarak elinizde bulunan kripto para biriminin miktarını girebilirsiniz. Miktarı ilgili kısma yazdıktan sonra elinizdeki kripto paranın ne kadar olduğunu otomatik olarak göreceksiniz.
Burada kısaca bahsedecek olsak da özellikle Cardano’nun diğer kripto paralara nazaran neden daha farklı olduğuna odaklandığımız Cardano güvenliği yazımıza bu yazıda bahsettiğimiz özellikleri daha iyi anlamak için odaklanmanızda fayda bulunmaktadır.
Ayrıca az sonra bahsedeceğimiz Cardano staking kavramının detayları için de Cardano madenciliği yazımıza bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
Dilerseniz önce Cardano’nun heyecan verici özelliklerini ele alarak güncel Cardano gelişmeleriyle bir tahminde bulunmaya çalışalım.
Cardano’nun heyecan verici özellikleri
Yazının başında Cardano’nun son yılların en heyecan verici kripto para projelerinden biri olduğundan bahsettik. Elbette bunu söylememizin belli başlı nedenleri var. Şimdi bunları maddeler halinde ele alalım.
Rakibi olduğu Ethereum’un eksiklerini tamamlaması
Her şeyden önce Cardano’nun kuruluş amacını iyi anlamak gerekiyor. Cardano, kendisine kripto para dünyasında rakip olarak Ethereum’u seçmiş bir projedir. Bunun nedeniyse her sistemde olduğu gibi Ethereum’da da özünde pek çok aksaklık olması ve Cardano’nun bu aksaklıkları giderme yönünde yenilikler ortaya koymasıdır.
Cardano projesinin başında daha önce Ethereum’un kuruluşunda da bulunmuş ve bu teknolojiyi çok iyi bilen Charles Hoskinson bulunmaktadır. Bu da projenin Ethereum’a rakip olmak gibi büyük bir iddiayı gerçekleştirebilecek potansiyelde bir proje olduğunu gösterir.
Cardano özellikle Ethereum’un sürekli fork’lar ile kendini yenilemeye çalışmasının bir sonunun olmayacağını görerek tümden yeni ve çok daha gelişmiş bir sistem ortaya koyma amacıyla yola çıkmıştır. Zira Ethereum ne kadar fork alırsa alsın birtakım yapısal sıkıntıları devam edecektir. Bu yapısal sıkıntıların en önemlisiyle akıllı kontratların Ethereum sisteminin pratiğinde çok karşılık bulamamasıdır.
Oysa Cardano akıllı kontratları Ouroboros algoritması ile akademik düzeye çekmiştir. Kripto para dünyasının akademik anlamda kabul gören ve hakemli kripto para olarak adlandırılan ilk kripto parası ADA olmuştur.
Nitekim projenin en başında akademik düzeyde bir proje olarak yola çıktığı token’a verilen isimden de anlaşılabilir. Teorik olarak ilk bilgisayar programcısı olan Ada Lovelace’ın ismi platformun token’ına verilmiş ve Cardano platformunda kullanılan resmi para biriminin ismi ADA olmuştur.
PoS’nin etkili kullanımını sağlaması
Cardano üretimi bilinen şekliyle Bitcoin ya da Ethereum gibi yapılmamaktadır. Cardano üretiminde özellikle Bitcoin üretiminde halihazırda pek çok ülkeden daha fazla enerji tüketilmesini sağlayan PoW (proof of work) protokolü ile bloklar oluşturulmuyor. Cardano üretiminde neredeyse PoW ile karşılaştırıldığında hiç enerji tüketimi olmayan PoS (proof of stake) protokolü ile üretim yapılıyor.
Bu üretim şekli hem elektrik tüketimini azaltıyor hem de kripto paralar ve Cardano’ya dair başlangıç düzeyinde bilgisi olan birinin bile kolayca ADA üretebileceği bir sistemi ortaya koyuyor.
Bir ADA cüzdanında ya da kripto para borsasındaki hesabında ADA barındıran bir kişinin barındırmış olduğu bu ADA’ları kullanarak pasif bir gelir elde etmesi PoS protokolü ile mümkün hale gelmektedir. Yani ADA madenciliğinde tabiri caizse oturduğunuz yerden para kazanmanız mümkün olmaktadır.
Gelişmiş blockchain sistemi
Blockchain teknolojisi olarak rakiplerinden daha farklı bir yöntem izleyen Cardano’nun kullandığı teknoloji daha kullanılabilir bir teknolojidir. Bu nedenle Cardano’yu halihazırda tarımdan perakende satışa pek çok sektörde akıllı kontrat ve tedarik zincirinin takibinin güvenliği için kolayca kullanmak mümkündür.
Bu sistemler içerisinde Atala PRISM ve Atala Trace; IOHK ve EMURGO tarafından üretilmiş ve takibi sağlanan sistemlerdir.
Saygınlığı
Cardano’nun saygınlığını arttıran unsurlardan en önemlisi akademik düzeyde kabul görmüş olmasıdır. Ayrıca kurumsal yapısı oldukça güçlü olan Cardano geliştiricilerinin halihazırda Cardano sisteminin devamı için oluşturmuş olduğu 3 kurum vardır. Bunlar; IOHK, Cardano Vakfı ve EMURGO’dur.
Bu kurumlardan IOHK ve Cardano Vakfı kâr amacı gütmeyen kurumlar iken EMURGO ise Cardano’nun büyümesini ve ticari kullanımını arttırmaya yönelik kâr amacı güden faaliyetler yapmaktadır.
Bir vakıf tarafından temsil edilmesi ve IOHK gibi bir kurumla üniversitelerin ve devletlerin blockchain kullanımını arttırmayı hedeflemesi Cardano’nun kripto para dünyasında daha saygın bir yerde bulunmasını sağlamaktadır.
Cardano ile ilgili güncel beklentiler
En büyük özelliklerinden yukarıda bahsettiğimiz ve bunlar değerlendirildiğinde neden heyecan verici dediğimizin daha iyi anlaşılacağı Cardano’yla ilgili büyük güncel gelişmelerin bazılarından bahsetmek istiyoruz. Bunların hepsi bir arada değerlendirildiğinde Cardano ne olur sorusuna daha sağlıklı bir yanıt vermek mümkün olmaktadır.
2021 Cardano zirvesi yapıldı
Cardano’nun her sene yapılan zirvesi 2021 yılı için eylül ayında yapıldı. Zirveye katılan Cardano mucidi Charles Hoskinson’ın açıklamaları merakla bekleniyordu.
Bu yılki zirvede Cardano için çok önemli bir gelişmenin gerçekleşeceğinin sinyalleri veriliyordu ve nitekim beklenen de oldu. Zirvenin en önemli gelişmesi Hoskinson tarafından duyuruldu.
Cardano zirvesinde Cardano’nun akıllı sözleşmelerinin daha yaygın kullanımı için Chainlink Oracles ile bir entegrasyon yapılacağı duyuruldu. Bu gelişmeyle birlikte Cardano platformuna Chainlink Oracles entegre edilmiş oluyor. Cardano’da akıllı sözleşme oluşturan geliştiricilerin ekstra desteklenmesi sağlanmış oluyor.
Bu ortaklık sayesinde Cardano’nun teknik yönü biraz daha güçlenmiş oldu. Pek çok analist bu gelişmenin Cardano’nun tarihinde bir dönüm noktası olabileceğinden bahsediyor.
Chainlink’e özel bir kripto para birimi
Chainlink ile yapılan ortaklıkla birlikte Cardano’nun sadece bu projenin akıllı kontrat ayağına özel bir token geliştirme kararı da aldı.
Merkezi olmayan finans sistemlerine katkıda bulunmayı hedefleyen Cardano projesinin zirvesinde bu alanda çalışmaların artacağı ve hükümetlere de bu alanda destek verecek projelerin geliştirileceğinin de duyurusu yapılmış oldu.
Kısacası bu seneki Cardano zirvesi Cardano için çok önemli gelişmelere sahne oldu. Özellikle Alonzo aşamasına gelen Cardano’nun bundan sonra DeFi uygulamalarında çok önemli gelişmeler ortaya koyacağını söyleyebiliriz.
Bütün bunlar bir arada değerlendirildiğinde ayakları yere sağlam basarak ilerleyen üçüncü nesil kripto para platformu Cardano’nun geleceğinin oldukça iyi olduğu sonucunu sizlerle paylaşabiliriz. Kısa vadede yüklü bir kar elde etmek belki şu an için görünmese de Cardano’nun ileride yapacağı yeni işbirlikleri ve pratikteki karşılıkları bu kripto paranın uzun vadede rakiplerini yakalayacağı ve belki de en büyük rakibi olan Ethereum’un üstünde bir konum alabileceğini göstermektedir.