• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
logo

Singularity X

Bitcoin, Altcoin ve Kripto Para Haberleri

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Dogecoin
  • Ripple
  • Cardano
  • Chiliz
Ana sayfa » Bitcoin » Bitcoin (BTC) nedir

Bitcoin (BTC) nedir

Mutlu Ayan

Mutlu Ayan | Güncelleme tarihi Aralık 10, 2021

bitcoin nedir

İnsanların farklı menkul kıymetlere yatırım yaparak bunların değer değişimlerinden kar etme güdüsünün tarihi eskilere dayanıyor. İlk olarak altın ve altın benzeri değerli madenlerin keşfiyle birlikte insanların bu madenlere atfettikleri değerler bunların alınıp satıldığı borsaların icadıyla birlikte devam etti.

Ancak ekonomi, içerisinde insan faktörünün yer alması nedeniyle hiçbir zaman tam bir matematiksel denkleme oturtulamadı. Bitcoin nedir sorusunun cevabı da aslına bakılırsa burada gizli.

Elbette bu yazının amacı Bitcoin nedir sorusuna felsefi bir yaklaşım sunmak değil. Ancak Bitcoin’in çıkış hikayesi de insanın her zaman için elinde olandan fazlasını elde etme hırsının bir sonucu olarak çıktı diyebiliriz.

Bitcoin, en basit teknik tabiriyle bir kripto para teknolojisi. Ancak bu kripto para teknolojisinin hangi şartlarda çıktığını anlamak için 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen dev mortgage krizinden sonraki şartlara odaklanmak gerekiyor.

O ortamda General Motors, Lehman Brothers ve Chrysler gibi büyük firmaların batışı bu krizin 21’nci yüzyılın o güne kadarki en büyük darboğazı olarak adlandırılmasına sebep oldu. İşte o günlerde ilerlemesini büyük bir hızla sürdüren internet teknolojilerini kullanarak bu ekonomik darboğazı aşmak için yeni bir ortaya atıldı. Bu modelin ismi blockchain’di.

İşte Bitcoin nedir sorusunun cevabı, o günden beri hala kim olduğu bilinemeyen Satoshi Nakamoto isimli kişi veya kişilerin 2008 yılının ekim ayında yayınladıkları “Bitcoin: A peer to peer Electronic Cash System” isimli makalesinde teknik olarak yanıtlandı.

Makale yayınlandıktan sonra yine Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılının ocak ayında Bitcoin yazılımı yürürlüğe sokuldu. Aradan geçen 9 gün gibi kısa bir sürede yazılımın ilk geliştirilmesi Bitcoin 0.1 yayınlandı.

Bir Bitcoin ne kadar sorusuna ilişkin cevabı aşağıda yer alan Bitcoin hesaplayıcı aracımızla görebilirsiniz. Bu araçta elinizde bulunan Bitcoinlerin değerini girerek TL ya da dolar karşılığına erişebilirsiniz.

Bu hesap makinesi nasıl kullanılır? (görüntülemek için tıklayın)

1. Görüldüğü üzere aracın üst tarafında hangi kripto para biriminin hangi paraya çevrileceğine dair bir kısım yer alıyor. Buraya tıkladığınızda istediğiniz kripto parayı istediğiniz para birimine çevirebilirsiniz. Bu birimlerin üstüne tıkladığınızda hangi para birimlerinin kullanılabilir olduğunu göreceksiniz.

2. Alt kısımda ise rakamların üzerine tıklayarak elinizde bulunan kripto para biriminin miktarını girebilirsiniz. Miktarı ilgili kısma yazdıktan sonra elinizdeki kripto paranın ne kadar olduğunu otomatik olarak göreceksiniz.

Source: CurrencyRate

 

İçindekiler Göster
1 Bitcoin ne zaman çıktı? Bitcoin nedir, mantığı nasıldır?
1.1 Bitcoin’in özellikleri
1.1.1 1. Bitcoin’in bir merkezi yoktur.
1.1.2 2. Bitcoin (BTC) kullanımı takip edilemez.
1.1.3 3. İsteyen herkes Bitcoin üretebilir.
2 Kripto paralar özellikle Bitcoin (BTC) güvenilir mi?
2.1 Bitcoin ne kadar?
2.2 Bitcoin ile ödeme yapılır mı?
2.3 Bitcoin ne olacak?
3 Sonuç

Bitcoin ne zaman çıktı? Bitcoin nedir, mantığı nasıldır?

Bitcoin ne zaman çıktı sorusunun cevabı olarak 2009 yılı söylenebilir.

Bitcoin’in temel mantığı internet ağının olduğu her yerde eşit olan şifreli bir para birimi olmasıydı. Bitcoin’in şifreli yani kripto olarak adlandırılmasını sağlayan teknolojiye ise yine Satoshi Nakamoto tarafından blockchain teknolojisi ismi verilmiştir.

Bitcoin, içeriğinde yer alan blockchain (blok zinciri) teknolojisi sayesinde bir kişiden başka bir kişiye takip edilemeyecek şekilde transfer edilebiliyor. Bu da Bitcoin’i yani BTC’yi takip edilemez bir maddi varlık haline getiriyor.

Blockchain teknolojisi ile ilgili detaylara blockchain teknolojisi nedir sorusuna detaylı yanıt verdiğimiz yazımıza göz atarak ulaşabilirsiniz.

BTC’nin bu şekilde nereden nereye gittiğinin takip edilememesi, onun dağıtık bir yapıda olması anlamına da geliyor. 2009 yılında Bitcoin kullanıma sokulduktan sonra internete erişimi olan herkese açık bir şekilde piyasada yerini aldı. İşte Bitcoin yani BTC, o günden bugüne gelen bir maziye sahip.

Bitcoin’in özellikleri

bitcoin

Bitcoin’in nasıl bir maddi varlık olduğunu onun özelliklerini yakından bilirsek anlayabiliriz. Bitcoin nedir sorusuna yanıt vermek istiyorsak muhakkak Bitcoin’in özelliklerini de ele almalıyız.

Bitcoin’in özelliklerini şu şekilde belirtebiliriz:

1. Bitcoin’in bir merkezi yoktur.

Bitcoin, doğrudan bir merkezden üretilemeyen bir yapıya sahiptir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Bitcoin’e erişim sağlamak ve Bitcoin ile işlemler yapmak için internetinizin olması yeterlidir.

Bitcoin ile ilgili tek sınırlama, kripto varlığın kurucusu Nakamoto tarafından platform kurulurken yapılmıştır. Piyasada Bitcoin’in varlığının başladığı tarihten bugüne en fazla 21 milyon adet üretilmesine izin verilmektedir.

Yani Bitcoin madenciliği, piyasadaki tüm BTC’lerin sayısı 21 milyon olduğunda son bulacaktır.

Aslına bakılırsa Bitcoin’i bu kadar popüler yapan şeylerden biri de bu sınırlamadır. Bitcoin’in bir noktadan sonra üretilemeyeceğini bilen BTC madencileri, bu sınıra ulaşmadan önce ellerinden geldiği kadar çok BTC üretmek istemektedirler.

2. Bitcoin (BTC) kullanımı takip edilemez.

Bitcoin merkezi olmayan bir kripto para olarak üretilmesi nedeniyle takibi mümkün olmayan bir maddi varlıktır.

Bunun nasıl olduğunu şu şekilde açıklayabiliriz.

Bilindiği üzere; BTC aslında maddi olarak yoktur. Bitcoin sadece bir kod parçacığıdır. Bitcoin nasıl üretilir sorusuna geldiğimizdeyse karşımıza Bitcoin madenciliği kavramı çıkar.

Bitcoin madenciliği sonrası üretilen 1 Bitcoin, üretimi gerçekleştikten sonra Bitcoin fiyat değerlerine göre onu almak isteyen bir kişiye satılır.

Bitcoin madenciliği ile ilgili detaylara linkte yer alan yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Satışı gerçekleşen Bitcoin’in bir kişiden diğerine transferi ise bir bütün blok halinde yapılır. Bu blok daha sonrasında o Bitcoin’in yine satılmasıyla yine transfer işlemi için oluşturulur. İşte Bitcoin’in hareketini bünyesinde barındıran bu bloklara blok zinciri adı verilir. Blockchain tabiri de buradan üretilmiştir.

İşte bu blokların tümü çözülemeyecek kadar karmaşık bir şekilde kodlanmaktadır. Bu kadar karmaşık kodlanan bu blokların çözümü yapılamadığından BTC’nin kimden kime hareket ettiğini görmek mümkün değildir.

Blok zinciri olarak adlandırabileceğimiz blockchain teknolojisi sayesinde de BTC takibi mümkün olmamaktadır.

3. İsteyen herkes Bitcoin üretebilir.

BTC üretimine Bitcoin madenciliği ismi verildiğinden bahsedilmektedir. Bitcoin’in bir diğer özelliği de işte bu madencilik işlemlerini yapan kişilere kolaylık sağlamaktadır.

BTC tamamen açık kaynaklı bir yapıya sahiptir. Bitcoin’in teknik bilgilerine dileyen herkes ulaşabilir. Bu sayede de dileyen herkes Bitcoin üretebilir. Tabii ki Bitcoin’in en baştaki sınırlaması olan 21 milyon Bitcoin’in üretimi sağlanana kadar Bitcoin madenciliği yapmak serbest olacaktır.

Bitcoin madenciliği, BTC ekosisteminde üretilmiş olan blokların her birinin şifresinin çözülmesi ile yapılmaktadır. Sisteme eklenen her yeni çözülmüş blok, Bitcoin ekosistemine yeni bir ek anlamına gelmektedir.

Bitcoin üretiminin herkes tarafından yapılabilir olması blokların kodlarını çözmek için daha gelişmiş sistemlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Çıkan her yeni sistemle birlikte daha gelişmiş işlemciler bu iş için kullanılır olmuştur. Bu da daha fazla elektrik tüketimi anlamına gelmektedir.

Bugün, sadece BTC madenciliği için üretilmiş tesislere gereken tek enerji kaynağının elektrik olmasının sebebi de budur.

Kripto paralar özellikle Bitcoin (BTC) güvenilir mi?

Bitcoin cüzdanı

Bitcoinlerin her birinin şifreli bloklar üzerinden gönderiminin yapıldığından bahsettik. Ancak burada her ne kadar şifreli de olsa 1 Bitcoin’in yolculuğunda en baştan en sona kadar bütün işlemler kayıt altına alınmaktadır.

Halihazırda piyasada dolaşımda olan Bitcoinlerin şifrelerini çözmek mümkün değildir. Bir dizi matematik işlemi sonucunda belirlenmiş olan bu şifrelerin çözülemiyor olması Bitcoin’in dışarıdan gelecek müdahalelere karşı son derece güvenli olmasını sağlamaktadır.

Bu tam güvenliğin aslına bakılırsa bazı dezavantajları da beraberinde getirdiğini söyleyebiliriz.

Bitcoin işlemleri BTC cüzdan adı verilen bir uygulama üzerinden yapılmaktadır. Bitcoin kullanıcılarının BTC cüzdan bilgilerini unutması veya BTC cüzdan bilgilerinizin yer aldığı bilgisayara dışarıdan müdahale ederek bilgilerin çalınması gibi kullanıcı hatalarından dolayı kaybedilen Bitcoinlere sonradan ulaşmak da bu tam güvenlik nedeniyle mümkün olmamaktadır.

BTC wallet ile ilgili detaylı bilgi edinmek istiyorsanız şu yazımız size yol gösterecektir.

Bitcoin sisteminin sabit bir merkezden kontrol edilemiyor olması da güvenliğini arttıran bir unsurdur. Tek bir sunucu üzerinde olmayan bu bilgilerin tamamına erişmek hiç kimse için mümkün değildir.

Ayrıca, BTC’yi kim buldu sorusuna cevap olan Satoshi Nakamoto’nun kimliğini hala açıklamamış biri olması Bitcoin güvenliği tam argümanımızı güçlendiren bir diğer olgudur.

Bitcoin ne kadar?

Bitcoin’in bugünkü değerine baktığımızda oldukça yüksek değerlerin telaffuz edildiğini görüyoruz. Tabii ki piyasa koşulları gereğince Bitcoin’in değeri her yeni gün değişim gösteriyor.

Bitcoin’in güncel değerini aşağıda yer alan hesaplama aracımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca elinizde ne kadar Bitcoin var ise onu girerek de güncel değere dair bilgi edinebilirsiniz.

Ancak şunu da tekrar belirtmekte fayda var. Tamamen serbest bir piyasada işlem gören bir menkul değer olması nedeniyle Bitcoin ne kadar sorusunun cevabını tümüyle piyasa koşulları belirlemektedir.

Bitcoin, bu özelliği sayesinde de manipülasyonlara açık bir değer halini almaktadır. Zaten bu piyasaların herhangi bir düzenleyici öğesinin olmaması da eleştirenlerin en büyük argümanıdır. Nitekim piyasanın manipülasyonlara açık olması Bitcoin’in volatilite yani oynaklığının sonsuz olmasını sağlar.

Ancak Bitcoin’in bu durumu nedeniyle fiyatı tamamen piyasa koşullarından etkilenmektedir. Eğer o esnada Bitcoin’i almak isteyen kişi sayısı çok fazla ise ona olan talep fazladır. Bu talep fazlalığı da fiyatın artması sonucunu getirecektir.

Tam tersine o esnada Bitcoin madenciliği ile üretilen Bitcoin sayısı talep edilenden fazla ise Bitcoin’in fiyatı düşecek anlamına gelecektir.

Tekrar belirtelim. 1 Bitcoin kaç dolar sorusunu soranlar için anlık Bitcoin değerini gösteren hesaplama aracımızı yukarıda bulabilirsiniz.

Source: CurrencyRate

 

Bitcoin ile ödeme yapılır mı?

Tanımıyla klasik paradan uzak bir görünüm çizse de Bitcoin’in bugün insanlar tarafından değer atfedilmesi nedeniyle para olarak adlandırılması mümkündür.

Bu nedenle her para birimi için olduğu gibi Bitcoin ile de ödeme yapılabilmektedir.

Bitcoin ile nasıl ödeme yaparım diyenler için en güvenli cevabımız yukarıda da bahsettiğimiz üzere Bitcoin kullanan herkesin sahip olduğu BTC cüzdanlarına doğrudan yapacağınız ödemeyi göndermektir.

Ancak ben BTC cüzdan ile her seferinde uğraşmam diyenler içinse sadece Bitcoin transferi için hazırlanmış olan uygulamalar bulunmaktadır.

Bitcoin etki alanını o kadar arttırmış bir kripto paradır ki bugün bazı devletler Merkez Bankalarının artık Bitcoin’i tanıdığı bir ortam oluşmuştur. Bu da BTC için uluslararası alanda geçerliliği olan bir para birimi demek anlamına da gelmektedir.

Bitcoin ne olacak?

Özellikle ilk çıktığı günden bugüne gelen şiddetli fiyat artışları sonrasında pek çok insan değer oynamasından dolayı para kazanmak amacıyla BTC satın alıyor ve satıyor.

Bu nedenle bu kitlenin en çok ilgilendikleri sorunun Bitcoin ne olacak sorusu olduğunu tahmin etmek zor değil.

Ancak bu soruya bir uzman görüşü gibi doğrudan şu olacak diye bir cevap verilemez. Çünkü, fiyatı tam bağımsızlığı nedeniyle tamamen piyasa koşullarına bağlı olan bir değerdir Bitcoin. Bu nedenle Bitcoin ne olacak sorusuna doğrudan bir meblağ söylememiz mümkün değildir.

Ancak burada belirtilen Bitcoin ne olacak sorusu, BTC geleceğine dair bir soruysa bu soruya kesinlikle olumlu yanıt vermek gerekiyor.

Bitcoin’in geçerli akçe olarak kabul edildiği pek çok yabancı site bulunuyor. Özellikle paranın kimden geldiğinin tespit edilememesi ve bu nedenle de kayıt bırakılmaması gibi önemli bir avantajı kullanmak isteyen kişiler, BTC ile alışveriş yapmak istiyorlar.

Bugün, kripto paraların alıverişlerde kullanılabilmesi ne yazık ki Türkiye’de çıkan bir yönetmelik ile yasaklanmış durumda. Bu nedenle kripto paralar ile alışveriş yapan sitelerin tamamı yurtdışı menşeli sitelerdir. Ancak BTC’nizi kullanarak bu yurtdışı siteler üzerinden de alışveriş yapmanız mümkündür.

Sonuç

Bu yazımızda Bitcoin nedir sorusunu ele almaya çalıştık. Bunun sonucunda Bitcoin’in özellikle sadece teknoloji altyapılı bir değer olması nedeniyle geleceğin önemli teknolojilerinden biri olarak değerlendirilmesi gerektiğine kanaat getirdik.

 

Primary Sidebar

Bitcoin

  • Bitcoin (BTC) yatırım yapmak
  • Bitcoin (BTC) haberleri
  • Bitcoin (BTC) fiyat tahminleri
  • Bitcoin (BTC) kullanımı
  • En iyi Bitcoin (BTC) borsası
  • Bitcoin (BTC) nasıl kazanılır?
  • Bitcoin (BTC) ne kadar olur?
  • Bitcoin (BTC) ile ödeme
  • Bitcoin (BTC) madenciliği
  • Bitcoin (BTC) güvenliği
  • Bitcoin (BTC) cüzdanı
  • Bitcoin (BTC) fiyat hesaplama
  • Bitcoin (BTC) nasıl alınır?
  • Bitcoin (BTC) gönderme

Hesap makinesi

Source: CurrencyRate

En iyi kripto para borsaları

  • Binance
  • Coinmama
  • CEX
  • Coinbase
  • Bitfinex
  • Kucoin
  • Coinsmart
  • Bitmart
  • Kraken

Kripto para kurları

Name Price24H (%)
lympo
Lympo (LYM)
₺0.059855
-4.43%
Cornichon
Cornichon (CORN)
₺1.00
-0.86%
Stacy
Stacy (STACY)
₺0.009676
0.00%
Relevant
Relevant (REL)
₺10.77
1.67%
Heart Number
Heart Number (HTN)
₺0.007536
-30.47%
Tadpole
Tadpole (TAD)
₺99.76
-1.76%
SEEN
SEEN (SEEN)
₺27.94
-2.27%
Cage
Cage (C4G3)
₺0.068278
-3.67%
YAM v2
YAM v2 (YAMV2)
₺64.05
-1.41%
PolkaBridge
PolkaBridge (PBR)
₺5.99
-7.02%

Footer

 

footer logo

Facebook | Twitter

Singularity X

  • Biz kimiz
  • İletişim
  • Çerez politikası
  • Gizlilik politikası
  • Sorumluluk reddi beyan
Haber Bülteni
Bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi giriniz.

Copyright © 2022 · Singularity X