
Şüphesiz ki Bitcoin, son yılların en önemli ekonomik gelişmeleri arasında yer alıyor. Sadece birkaç bilgisayar kod parçacığı ile ödeme yapabilmek ve ekonomik işlemleri başka hiçbir ek aracıya sahip olmadan yapabilmek BTC için en heyecan verici özellikler olarak düşünülebilir.
Bu özelliği nedeniyle kripto paralar ve bunların ilki olan Bitcoin’e olan ilgi her geçen gün artıyor. Bu artış da Bitcoin fiyatlarındaki değişimler üzerinden gelir elde etmek isteyen kişilerin türemesine sebebiyet veriyor.
Bu yazımızda şimdiye kadar anlayacağınız üzere Bitcoin analizleri üzerine olacaktır. Ancak Bitcoin fiyatı ne olur konusu hakkındaki detaylara geçmeden önce Bitcoin ile ilgili diğer yazılarımıza da göz atmanızı tavsiye edelim.
Özellikle Bitcoin madenciliği doğrudan az sonra bahsedeceğimiz Bitcoin fiyatı ne olur ile ilgili etmenleri belirlemektedir. Bu nedenle Bitcoin teknik analizi nasıl yapılır yazımıza geçmeden önce Bitcoin üretimi ile ilgili daha fazlasını öğrenin.
Bitcoin ne olur? Son zamanlarda Bitcoin adını duyan herkesin en çok sorduğu soru kesinlikle bu. Bu sorunun cevabını verebilmek için elbette Bitcoin’in fiyatını neyin belirlediğini bilmek gerekir.
Biz de bu yazımızda Bitcoin ne olur sorusuna yönelik bir içerik hazırlamak istedik. Önce Bitcoin’in fiyatını belirleyen etmenlerden bahsettikten sonra Bitcoin fiyat tahminlerine yönelik teknik analizden kısaca bahsedeceğiz.
Yine de Bitcoin’in fiyat beklentilerine dair bu yazımız haricinde Bitcoin fiyatı hesaplama ile ilgili yazımıza da muhakkak göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Daha fazla uzatmadan Bitcoin fiyatını neler belirler bahsetmeye başlayalım.
Bitcoin fiyat analizi nasıl yapılır?
Bitcoin’in fiyat analizini yapmak için Bitcoin’in fiyat unsurlarından başlamamız gerektiğinden bahsetmiştik. Bitcoin’in güncel fiyatını nelerin belirlediğine daha yakından bakalım.
Bitcoin arzı
Bilindiği üzere ekonomide dışarıdan müdahalelere kapalı serbest piyasalarda malların fiyatları o malın arzı ve o mala olan talep tarafından belirlenir.
Bu bağlamda Bitcoin’i de bir mal gibi düşünürsek onun güncel değeri de onun fiyatı olacaktır. Bitcoin tamamen internet üzerinden üretilen ve talep gören bir değer olması ve bir merkez tarafından yönetilmemesi nedeniyle tam anlamıyla serbest bir piyasada değer bulmaktadır. Bu özelliği Bitcoin’in değeri tümüyle piyasa koşulları tarafından belirlenen bir finansal değer olmasını sağlamaktadır.
Bilindiği üzere Bitcoin arzı, Bitcoin madenciliği adı verilen teknik bir işlem neticesinde yapılmaktadır. Bitcoin madenciliğinin teknik boyutunu merak edenler Bitcoin madenciliği ile ilgili temel noktalar yazımıza göz atabilirler.
Ancak burada Bitcoin madenciliğinin Bitcoin fiyatını ilgilendiren kısmı, Bitcoin mucidi olan Satoshi Nakamoto’nun bu sistemi kurarken belirlemiş olduğu üretim sınırıdır. 2009 yılında Bitcoin sistemi işlemeye başladığında toplamda en fazla 21 milyon BTC üretilebilecek şekilde kodlanmıştır.
Halihazırda Bitcoin madencilerinin yapmış oldukları madencilik faaliyetleri neticesinde o günden bugüne 17 milyondan fazla BTC üretimi yapılmıştır.
İktisat kuralları bizlere arzı sınırlı olan bir mala olan talep arttıkça onun fiyatı artar demektedir. Bu da her geçen gün daha da çok ilgi gören Bitcoin’in arzının önümüzdeki kısa bir süre içinde bitmesiyle birlikte Bitcoin’in fiyatının talep arttıkça çok daha artan oranda artacağını göstermektedir.
Nitekim BTC ile ilgili düşüncelerini dile getiren çok değerli ekonomi akademisyenlerinin Bitcoin ve kripto para teknolojisini geleceğin ekonomik aktörlerinin en önemlilerinden biri olarak görmesiyle birlikte Bitcoin’in ilerleyen süreçte çok daha büyük önem kazanacağını belirtmemiz mümkün olacaktır.
Bitcoin talebi
Her mala olan talep o mala olan ihtiyaçtan gelir. BTC kullanım alanları her geçen gün arttıkça Bitcoin’e olan ihtiyaç da artacaktır.
İnsanların Bitcoin kullanmalarının farklı sebepleri vardır. Bitcoin’in özelliklerini ve kullanımının sağladığı faydaları Bitcoin nedir yazımızda teker teker detaylı olarak belirtmiştik. Ancak burada da insanların Bitcoin’i tercih etmelerini sağlayan özelliklerinin en çok ilgi görenlerini talebin ana sebepleri olarak belirtelim.
- Bitcoin kullanımını takip etmek mümkün değildir. BTC’yi gönderen ve alan dışında bir üçüncü kişi – ki bu kim olursa olsun – bu alışverişten haberdar olamaz.
- Bitcoin’i kontrol eden bir merkez yoktur. Üretimi ise sadece BTC madenciliği adı verilen işlemle yapılır.
- Bitcoin işlemlerinin bir zamanı yoktur. Günün her anı her dakikası Bitcoin’in hem üretimi hem de transferi yapılabilir. Bu da bürokratik engelleri olan geleneksel piyasalarla kıyaslandığında büyük bir avantajdır.
- Bitcoin, özel soğuk cüzdan adı verilen ve USB belleğe benzeyen bir cihazla ve sıcak cüzdan adı verilen internet yazılımı ile taşınabilir. Bitcoin’i taşımak için ek bir maliyete gereksinim yoktur. İnternet bağlantısının olduğu her yerde BTC vardır.
Tüm bu avantajları Bitcoin’i geleneksel ekonomik enstrümanlara göre avantajlı yapıyor. Bu da Bitcoin’in değerini arttırmayı başarıyor.
Bitcoin grafik analizi nasıl yapılır?
Şimdi gelelim en çok merak edilen konulardan birine: Bitcoin grafik analizi nasıl yapılır?
Burada bu soruyu biraz daha açmak istedik. Bitcoin grafik analizi dediğimizde Bitcoin’in fiyat eğilimlerini doğru görmek ve bunun gidişatının ne olacağına yönelik çıkarımda bulunmak şeklinde belirtilebilir. Bu da trading yaparak yani Bitcoin’in fiyat artış ve azalışlarını takip ederek para kazanmayı beraberinde getirir.
Bitcoin grafiğini anlamlandırmaya çalışma faaliyeti olarak adlandırılabilecek teknik analiz faaliyeti, en temel haliyle Bitcoin’in geçmiş fiyat hareketlerinden yola çıkarak gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışmaktır.
Ancak burada öncelikli olarak her zaman için karşınıza çıkabilecek olağanüstü gelişmelerin fiyatlarda bir anda çok sert hareketlerle karşılaşabileceğiniz anlamına geleceğini de unutmayın. Özellikle Bitcoin, herhangi bir düzenleyici kurumunun olmaması nedeniyle fiyat hareketlerinin sınırı olmayan bir piyasadır. Yani teknik olarak yarın olabilecek bir gelişme karşısında BTC’nin fiyatı bir anda 0 $’ı vurabileceği gibi 100,000 $’ın üstünü de bir anda görebilir.
Nitekim bu tip hareketler daha önce birkaç kez oldu. Aslına bakılırsa Bitcoin’in adını bu kadar çok duyurmasının en temel sebebi de bu astronomik fiyat hareketleridir.
İlki 2017 yılında 1,000 $ seviyesinde olan Bitcoin’in 2017 yılında sadece 3 ay gibi çok kısa bir sürede 20,000 $ seviyelerine erişmesidir. Bu seviyenin ardından 2018 yılı içerisinde düşüş yaşamıştır. Benzer bir yükseliş ise 2020 yılında meydana geldi. 2020’nin sonlarına doğru birden yükselmeye başlayarak 2021’in ilk aylarında 60,000 $ seviyelerine gelmiştir.
Bu tarz hareketler yapan Bitcoin’i elinde tutan kişilerin en büyük beklentisi de böylesi bir hareketi tekrarlaması ve bir anda kar ettirmesi. Bu nedenle teknik analiz bunun için oldukça önemli.
Teknik analiz için kullanılan en temel gösterge hareketli ortalamalar göstergesidir. Buna göre fiyatın 50 günlük ve 200 günlük ortalamalarına bakılır. Bu ortalamaların seviyeleri birbirleri ile karşılaştırılır ve fiyatın ne yönde hareket edeceğine dair bir çıkarımda bulunulabilir.
Bu iki göstergenin birbirleri ile kesiştiği noktalar kritik noktalardır. 50 günlük hareketli fiyat ortalaması değerinin 200 günlük değeri aşağıdan gelerek yukarı yönlü kesmesi “Golden Cross” olarak adlandırılır ve fiyatların yükseleceğini gösterir.
Tam tersi 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük hareketli ortalamayı yukarıdan aşağıya kesmesi ise “Death Cross” olarak bilinir ve adından da anlaşılacağı üzere fiyatların düşeceğine dair bir sinyal olarak değerlendirilmelidir.
Bu konuda destek ve direnç kavramları da önemlidir. Onlarla ilgili bilgi için ise Bitcoin fiyatı hakkındaki diğer yazımızda detaylı değerlendirmeleri bulabilirsiniz.