
Kripto paralar, pek çok ekonomi uzmanı tarafından son yılların ekonomik anlamda en heyecan verici gelişmelerinden biri olarak değerlendiriliyor. Kripto paraların ilki ve kripto para teknolojisini kuran Bitcoin, en çok ilgi çeken kripto paralardan biri. Özellikle kısa sürede yaşadığı fiyat değişimleri Bitcoin’den para kazanmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.
Elbette Bitcoin fiyatı ne olacak sorusu Bitcoin ile ilgili en çok ilgi çeken konuların başında gelse de Bitcoin’in heyecan verici bir diğer özelliği de onun teknik özellikleri. Aslına bakılırsa Bitcoin’in fiyatını bu kadar çok arttıran en önemli şeylerden biri de onun internet teknolojilerinin finans alanına uygulanmasını sağlaması.
Bitcoin üretimi Bitcoin madenciliği adı verilen bir işlemle yapılmaktadır. Yazımızın ana konusu Bitcoin madenciliği nasıl yapılır sorusudur. Ama öncesinde Bitcoin’in teknik özelliklerinden kısaca bahsedelim.
Bitcoin, içerisinde onun sahibini ve kaç tane olduğunu şifreli bir şekilde saklayan bir kod parçacığı olarak tanımlanabilir. İlk olarak 2009 yılında kimliği hala belirlenemeyen ve Satoshi Nakamoto takma adını kullanan kişi veya kişi grubu tarafından oluşturulmuştur.
Bitcoin’i bulan kişinin anonim olması onun magazin anlamda da ilgi görmesini sağlamıştır. Ancak Bitcoin’in devrimsel bir buluş olmasını sağlayan teknolojisinin ismi blockchain teknolojisidir. Türkçeye blok zincir olarak çevrilebilecek bu teknoloji, Bitcoin verilerinin tamamen güvenli olmasını sağlayan etmenlerden biridir.
Blockchain yani blok zinciri ile ilgili detaylı bilgi için Blockchain’in detaylarını anlatan yazımızı inceleyebilirsiniz.
Diğeri de Bitcoin’in kripto yani şifreli olmasını sağlayan Bitcoin madenciliği işlemidir. Bitcoin’in üretilmesi esnasında yapılan özel şifreleme yöntemleri sayesinde Bitcoin’e ilişkin tüm veriler üçüncü kişiler tarafından takip edilemez.
Bitcoin nasıl üretilir?
Aslına bakılırsa Bitcoin olarak adlandırılan kod parçacığını her ne kadar ismi Bitcoin madenciliği olarak adlandırılsa da zannedildiği gibi internetin derinliklerinden bilgi elde etmek gibi bir şey değildir.
Bitcoin madenciliği nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmeden önce Bitcoin madenciliği için neler gerekir onlara bakalım.
Her şeyden önce Bitcoin madenciliği yapmak için piyasa şartlarına göre iyi sayılabilecek bir bilgisayara sahip olmalısınız. Bu bilgisayarın özellikle işlemci gücü ve ekran kartının iyi olması gerekir. Sistem gereksinimleri zaman içerisinde sürekli değiştiği için doğrudan şu boyuta sahip bir ekran kartı ya da işlem gücü yani RAM’i şu kadar olan bir işlemci Bitcoin madenciliği için yeterlidir demek bugün için doğru olsa da yarın için doğru olmayacaktır.
Sistem gereksinimlerinin sürekli değişmesinin sebebiyse Bitcoin madenciliği için zaman geçtikçe artan rekabet şartlarıdır. Bitcoin madenciliği sonrası Bitcoin elde edildiği için ve günümüzde Bitcoin’in değerinin hatırı sayılır miktarlara ulaşmasıyla birlikte Bitcoin madenciliği yapan kişi sayısı oldukça fazladır. Bu da daha fazla rekabet anlamına gelir.
Donanım gücü daha fazla olan cihazlarla Bitcoin madenciliği yapan kişiler, Bitcoin madenciliği standartlarının daha da yükselmesini sağlıyorlar. Yani kısacası, Bitcoin madenciliği için sizden daha iyi donanımı olan herkes sizden daha çok üretim yapabilecektir. Bu nedenle de her geçen gün daha iyi donanımlar çıktıkça Bitcoin madenciliği için gereken donanım kalitesi de artış göstermektedir.
Bitcoin madenciliği yapmak için ihtiyaç duyulan yazılımlar da düşük donanıma sahip kişilerin üretim faaliyetlerini kabul etmemektedir. Aslında düşük donanımınız olsa dahi Bitcoin madenciliği yapabilirsiniz. Ancak bu işlem çok yavaş olacağı ve sizin çok fazla enerji harcamanızı sağlayacağı için size çok kazanç getirmeyecektir. Bu nedenle de kullanacağınız yazılımlar en baştan sizin üretim yapmanıza izin vermemektedir.
Bu nedenle Bitcoin üretimi için şu 4 şeyinizin standardının yüksek seviyede olması gerekir:
- Bilgisayar ekran kartı
- Bilgisayar işlemcisi
- İnternet bağlantısı
- Kesintisiz elektrik bağlantısı
Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?
Bitcoin madenciliği temel anlamda BTC verilerinin transferi için oluşturulan blokların transferini sağlama işlemidir. Bir Bitcoin madencisi, Bitcoinler için gerekli olan blok zincirlerini oluşturur ve oluşturulan bu zincirlerin sisteme kaydını sağlar. Yani Bitcoin madenciliği, bu sistemin devamını sağlama işlemidir.
Bu işlem blok zincirlerinin şifresini sağlayabilmek için çok karmaşık matematiksel işlemlerin yapılması şeklindedir. Bu matematiksel işlemler, bazı madenciler tarafından oluşturulurken bazıları tarafından çözülmektedir. Çözüme ulaştırılan işlemler sonrasında bloklar oluşur.
Burada önemli olan kavramlardan biri proof of work kavramıdır. Proof of work kavramı, çözümü sağlanan işlemlerin işlem defterlerine kaydedilmesidir. Bunun ardından her yeni bloğa katkı veren madenciye ödül olarak Bitcoin verilmektedir. İşte bu sürecin tamamı Bitcoin madenciliği nasıl yapılır sorusunun cevabıdır.
Bitcoin üretim hesaplama nasıl yapılır?
Tabii ki bu işlem bir üretim işlemi olduğu için her üretimde olduğu gibi girdiler söz konusudur. Bitcoin madenciliği için gerekli olan girdiler yani maliyet unsurları ise yukarıda belirttiğimiz ekran kartı, işlemci, internet bağlantısı ve elektrik tüketimidir.
Bitcoin madenciliği için işlem yapan bilgisayarlar, karmaşık düzeyde işlemler gerçekleştirdikleri için işlemcilerinin elektrik harcama kapasitesi oldukça yüksektir. Dolayısıyla da Bitcoin madenciliği yaparken harcanan en önemli gider elektrik sarfiyatıdır.
Özellikle daha yüksek kapasitede işlemleri daha kısa sürede yapmak için çalışan işlemcilerin elektrik sarfiyatı çok daha yüksektir. Bu yüzden zaman geçtikçe ve Bitcoin madencilerinin sayısı arttıkça Bitcoin üretimi için gereken elektrik enerjisinin miktarı da o ölçüde artmaktadır.
Dolayısıyla Bitcoin üretimi için daha nitelikli donanımlar onun üretimi için gereken miktarını arttırıyor denebilir.
Elbette diğer donanımların da yüksek düzeyli donanımlar olması nedeniyle onların maliyetleri de hatırı sayılır ölçüyü bulmuştur.
Bitcoin üretimi ne zaman bitecek?
Burada Bitcoin madenciliği ile ilgilenenlerin akıllarına gelen önemli sorulardan biri de başlıkta belirttiğimiz Bitcoin üretimi ne zaman bitecek sorusudur.
Bu sorunun yanıtını Bitcoin sisteminin mucidi Satoshi Nakamoto, sistemi kurduğunda vermiştir.
Bütün bu madencilik işlemlerinin yapıldığı sistem, ilk kodlandığında sonu belli bir şekilde kodlanmıştır. Yani Bitcoin arzı sınırlı bir miktardır.
Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in üretimini en başta 21 milyon olarak belirlemiştir. Bitcoin üretimi ne zaman biter dediğimizde bunun cevabının piyasadaki tüm Bitcoinlerin sayısı 21 milyona ulaştığında diyebiliriz.
Halihazırda üretilen Bitcoin sayısı ise 17 milyonu geçmiştir. Bu sayı tahmin edileceği üzere her geçen gün katlanarak artmaktadır. Uzmanlara göre kısa süre içerisinde 21 milyona ulaşılacaktır. Bu seviyeye ulaşıldığındaysa bir daha Bitcoin madenciliği yapılamayacaktır.
Sonuç
Bitcoin madenciliğini temel anlamda açıklamaya çalıştık. Bu noktada sonuç olarak Bitcoin madenciliği ile ilgili en temel sorulara yanıtlar verdik.
Sonuç olarak Bitcoin madenciliği yapmak isteyenlerin öncelikle dikkat etmeleri gereken konuları şu şekilde belirtebiliriz:
- Öncelikle Bitcoin üretimi için gereken donanımlar ile ilgili iyi araştırma yapılmalı ve bu donanımları her zaman daha iyileri çıktıkça güncellemelidir.
- Özellikle elektrik enerji sarfiyatı düşünüldüğünde bunu ele alan bir plan ile üretim işlemine başlanmalıdır.
- Tek başına üretim yapanlara Bitcoin üretim havuzlarına katılmaları tavsiye edilebilir. Bu tip havuzlar, tekil üreticilerin güçlerinin birleştirilerek üretime devam edilen yapılardır. Ortaya çıkan kardan da üreticilere pay verilir.
Kısacası, Bitcoin madenciliği yapmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmalarında fayda bulunmaktadır. Zira, Bitcoin üretimi tüm Bitcoinlerin sayısı 21 milyona eriştiğinde son bulacaktır.
Geleceğin kripto parası ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek isteyenler Bitcoin nedir yazımızdan daha fazlasını öğrenin.