
Bitcoin, 2008 yılında teorik temelleri atılan ve 2009 yılının ocak ayı itibarıyla kullanıma giren, blockchain teknolojisini kullanarak işlem yapılmasını sağlayan ilk kripto paradır.
İlk çıktığı zamanlarda internet altyapısı ve teknolojik gelişme düzeyi bu teknolojinin çok yaygın kullanılması için yeterli değildi. Zira o yıllarda özellikle düşük internet altyapısı nedeniyle blockchain teknolojisini hızlı ve verimli bir şekilde kullanmak mümkün olmuyordu.
Ancak zaman geçtikçe Bitcoin kullanımı için gerekli altyapı şartları oluştu. BTC kullanımının artmasını sağlayan sebeplerden bir diğeri de Bitcoin’in getirmiş olduğu yenilikçi blockchain teknolojisinin işin teknik boyutuyla ilgilenen kişiler için heyecan verici olmasıydı.
Öyle veya böyle Bitcoin’in popülerliği arttıkça kullanımı da gitgide artmaya başladı. BTC kullanımının artması demek de Bitcoin’in fiyatının artması anlamına geliyordu.
Piyasa değeri Bitcoin icat edildiği ve ilk olarak işlem görmeye başladığı yıllarda 0.1 $ civarındaydı. İlk ciddi sıçramasını 2013’te yapan Bitcoin 2013’ün sonunda 1,000 $ bandını aşmıştı. Ancak bu yükseliş kalıcı olmadı.
2016’ya kadar bu fiyat seviyelerinde seyretmeye devam eden Bitcoin’in yaşadığı en büyük sıçramalardan biri 2017 yılında oldu. Birkaç ay içerisinde 1,000 $ bandından 10,000 $ bandına kadar bir anda sıçrayan Bitcoin’in belki de tarihinin en büyük değer katlanması ise 2020 yılı ve COVID – 19 salgını ile birlikte geldi. 60,000 $ seviyelerine yaklaşan Bitcoin’in 25 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla değeri 34,500 $ civarında seyrediyor.
Bütün bu fiyat gelişmeleri Bitcoin kullanımı için de çok büyük gelişmelerdi. Bitcoin kullanımı arttıkça Bitcoin’e olan talep de artacaktır.
Biz de bu yazımızda Bitcoin’in güncel kullanım alanlarına Türkiye ve dünya nezdinde daha yakından bakmak istiyoruz. Bitcoin’in teknik fiyat analizi ile ilgili detaylara göz atmak isteyenlerin Bitcoin ne kadar olur yazımıza göz atmalarını tavsiye ediyoruz.
Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan konumuza geçelim.
Dünyada Bitcoin (BTC) kullanımı
Dünyanın pek çok ülkesi, Bitcoin’in ardından başlayan ve tabiri caizse kripto para çılgınlığı olarak adlandırılabilecek bu fenomen karşısında nasıl davranacağını ilk günden beri bilemedi ve hala tartışmalar sürüyor.
Bitcoin ile verilen ilk sipariş
Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto, 2008 yılında yayınladığı “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” isimli ve Türkçeye “Bitcoin: Uçtan uca elektronik ödeme sistemi” olarak çevrilebilecek makalesinde Bitcoin’in teorik altyapısını kurmuştu.
Teorik altyapıyı kurduktan sonra Nakamoto, bu makalesini internette dolaşıma koydu ve bu konuyla ilgilenen kişilerle birlikte teorisini kurduğu sistemi uygulamaya geçirmek istediğini belirtti.
Bitcoin’in icadı ile birlikte Satoshi Nakamoto ile internet üzerinden iletişim kuran kişiler Bitcoin sistemini birlikte inşa ettiler.
İşte Bitcoin ile ilk alışveriş sistemin kurulmasında büyük katkıları olan ve o yıllarda Satoshi Nakamoto ile doğrudan iletişimi olan Laszlo Hanyecz isimli biri tarafından yapıldı.
Hanyecz, o yıllarda değeri 0,01 $ bandının dahi altında olan Bitcoin’e sahipti. Bir gün bu oldukça yeni teknolojinin gerçek hayatta bir karşılığının olup olmadığını görmek ve bir yerde de tarihte Bitcoin ile alışveriş yapan ilk kişi olmak için Bitcoin Talk forumunda “Pizza for Bitcoins?” başlıklı bir forum konusu açtı.
Açtığı bu konuda o günkü ederi karşılığında 2 adet pizza istediğini ve bu pizzaların parasını Bitcoin ile ödemek istediğini belirtti. Pizzayı neli sevdiğini de gönderisinde belirten Hanyecz’in bu paylaşımına gelen ilk tepkilerde onun hangi ülkede yaşadığı soruldu. Bu sorunun amacı elbette ödemenin nasıl alınacağına yönelik tereddütleri gidermek ve tabii pizzanın nereye gönderileceğinin bilinmeye çalışılmasıydı. Zira kendisinin Avrupa’da yaşadığını belirten bir forum kullanıcısı ödemeyi Avrupa’dan nasıl yapacağını sormuştu.
Hanyecz, kendisine 10,000 BTC karşılığında pizza almak isteyen biri olup olmadığını defalarca paylaşımın altında sordu. 18 Mayıs 2010 tarihinde yapmış olduğu paylaşıma 22 Mayıs 2010 tarihinde yaptığı eklemeyle Bitcoin pizza takasının gerçekleştiğini belirterek son verdi. Jercos nickli bir üyeye de ona pizza satın aldığı için teşekkür etti.
Hanyecz tarafından Bitcoin pizza satın alınan forum konusu Bitcoin Talk forumunda hala varlığını sürdürüyor. Bu linkten dünyanın ilk Bitcoin satışının forum konusuna erişim sağlayabilirsiniz.
Çok sonraları Bitcoin’in bu kadar popülerleşmesiyle birlikte her yıl 22 Mayıs tarihi Bitcoin meraklıları tarafından Bitcoin pizza günü olarak kutlanmaya başladı.
O gün 10,000 BTC’nin piyasa değeri 2 pizzanın fiyatı olan 40 $’dan 1 $ daha fazlaydı. Ancak günümüze gelindiğinde 25 Temmuz 2021 tarihinin kuruyla 344 milyon dolardan fazla bir değere sahip. Bu değeriyle dünyanın en pahalı pizzası unvanı Bitcoin pizza tarafından kazanılmış oluyor.
Siz de 10,000 BTC ne kadar diye merak ediyorsanız güncel değerine aşağıda yer alan Bitcoin hesaplayıcı aracımız üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.
1. Görüldüğü üzere aracın üst tarafında hangi kripto para biriminin hangi paraya çevrileceğine dair bir kısım yer alıyor. Buraya tıkladığınızda istediğiniz kripto parayı istediğiniz para birimine çevirebilirsiniz. Bu birimlerin üstüne tıkladığınızda hangi para birimlerinin kullanılabilir olduğunu göreceksiniz.
2. Alt kısımda ise rakamların üzerine tıklayarak elinizde bulunan kripto para biriminin miktarını girebilirsiniz. Miktarı ilgili kısma yazdıktan sonra elinizdeki kripto paranın ne kadar olduğunu otomatik olarak göreceksiniz.
Dünyada Bitcoin kabul eden diğer firmalar
Günümüzde dünyanın pek çok büyük firması Bitcoin ile alışverişe izin veriyor. Bu firmaların pek çoğu dünya çapında firmalar. Her geçen gün daha fazla küresel firma Bitcoin ile alışverişe imkân sağlayacaktır.
Şimdi dilerseniz bu firmalardan bazılarına yakından bakalım.
Microsoft
Bitcoin ile ödeme kabul eden dünyanın en büyük firmalarından biri Microsoft’tur. Microsoft Store’da satışı yapılan tüm oyunlar, uygulamalar ve diğer tüm dijital içeriklerin ödemeleri Bitcoin ile yapılabilmektedir.
Microsoft’un Bitcoin ile ödeme kabul ettiği tarih, pek çok firmadan eskidir. 2014 yılından beri Microsoft, Bitcoin ile Microsoft Store üzerinden yapılan satışlar için ödeme kabul etmektedir.
Etsy
Yakın zamanda Türkiye’de de en popüler e – ticaret platformlarından biri olmayı başaran ve yurtdışına e – ihracatın kapılarını açan Etsy, şirket olarak Bitcoin ile ödeme kabul etmiyor. Ancak Etsy’de satış yapan satıcılar, kendileri bireysel olarak mağazalarındaki ürünler için Bitcoin kabul edebiliyor.
Bu da Etsy’yi Bitcoin ile alışveriş yapılabilen büyük markalar arasına sokmaya yetiyor.
Twitch
Dünyanın en büyük yayıncı platformu olan Twitch de bir ödeme yöntemi olarak Bitcoin’i portföyüne katmış firmalardan biri. Amazon tarafından satın alınan Twitch, kripto paraları sitede yapılan tüm para transferlerinde bir ödeme seçeneği olarak eklemiş oldu. İlk olarak Bitcoin ile başlayan Twitch ödeme yöntemleri, zaman geçtikçe diğer pek çok farklı kripto paranın da kullanılabildiği bir sisteme evrilmiş durumda.
Tıpkı Microsoft gibi Twitch de kripto paraları kendi platformunda ödeme seçeneği olarak 2014 yılından beri kullanmaktadır.
Türkiye’de Bitcoin (BTC) kullanımı
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan ve 2021 yılının başında yayınlanan bir araştırmaya göre Türkiye, Avrupa’nın en çok kripto para kullanan ülkesi durumunda. Türkiye’de kripto para kullanımı ise dünyada 4’ncü sırada yer alıyor.
Avrupa ülkelerinin çok ilgi göstermediği kripto paralara Avrupa’da Türkiye’den sonra nispeten daha çok ilgi gösteren ülkeler Yunanistan ve İsviçre.
Bu durumun elbette pek çok ekonomik sebebinin olduğunu söylemek mümkün. Ancak bu araştırmanın Türkiye’de kripto paralarla ilgili devlet nezdinde gelen en büyük gelişmeden daha önce yapıldığını da ekleyelim.
16 Nisan 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan bir yönetmelikle birlikte kripto paraların Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ekonomik faaliyet gösteren kuruluşlarda herhangi bir şekilde ödeme aracı olarak kullanılması yasaklanmıştır.
Bunun sebebi olarak ise kripto paraların anonim yapısının ödeme kanalını takip etmeyi zorlaştırması belirtildi. Bu şekilde kara para aklama ve terörizmin finansmanı gibi işlemlerin kripto paralar ile yapılabilmesine olanak tanınmasının mümkün olduğu söylenmiştir.
Bu karara pek çok itiraz gelmekle birlikte yine de kripto paraların değer artışlarından gelir elde etmek isteyenler tarafından yatırım amaçlı kullanılması dışında bir kullanım alanına Türkiye sınırları içinde müsaade edilmemektedir.
Bu yasak henüz oldukça yeni olduğu için durumun kripto piyasasına etkisinin ne olduğuna dair somut verilere henüz erişilmese de bu yasağın Türkiye’deki kripto piyasasında bir gerilemeye neden olacağı tereddütsüz söylenebilir.
Ancak yine de Türk lirasının döviz karşısındaki oynaklığı insanların birikimlerini TL alternatifi varlıklarda tutma güdüsünü canlandırmaktadır. Bu da birikimlerini Bitcoin’de değerlendirmek isteyen kişilerin sayısının her geçen gün artacağı anlamına gelmektedir.
Sonuç
Bitcoin kullanımı tüm dünyada her geçen gün daha da artacağa benziyor. Geçtiğimiz günlerde El Salvador’un Bitcoin kullanımını yasal düzeyde tanımasıyla birlikte Bitcoin ile ilgili en büyük devlet desteği gelmiş oldu.
Elbette bu karara ülke içinde büyük muhalefet de yapıldı ve El Salvador’daki tartışmalar devam ediyor. Ancak öyle veya böyle devletler nezdinde bu konunun muhatap bulması bile Bitcoin’in her geçen gün daha da güçleneceğini ortaya koymaktadır.
Türkiye’de artan Bitcoin kullanımı şu an için piyasa nezdinde yasak olsa da yatırımcı düzeyinde bu yasağın bir karşılığının olmaması çok ciddi bir kripto kullanımı düşüşü anlamına gelmeyecektir. Bununla birlikte Türkiye’de kripto para kullanımına yönelik yasakların da Bitcoin teknolojisinin anlamlandırılabilirliği arttıkça aşılacağına dair bir kamuoyu kanaati de mevcuttur.
Öyle ya da böyle dünyanın en büyük firmalarının kayıtsız kalamadığı bir teknoloji olan Bitcoin’in gün geçtikçe daha da büyüyeceğine dönük bir tahmin yapmamız çok da isabetsiz olmayacaktır.