• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
logo

Singularity X

Bitcoin, Altcoin ve Kripto Para Haberleri

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Dogecoin
  • Ripple
  • Cardano
  • Chiliz
Ana sayfa » Bitcoin » Bitcoin (BTC) cüzdanı

Bitcoin (BTC) cüzdanı

Mutlu Ayan

Mutlu Ayan | Güncelleme tarihi Aralık 10, 2021

bitcoin cuzdani

Yazımızın başlığını çok özel bir konuda attık. Ancak en bilindik ve en eski kripto para birimi olan Bitcoin ile işlem yapmak isteyenlerin muhakkak bilmesi gereken bir kavram Bitcoin Soğuk Cüzdan.

Bitcoin soğuk cüzdan nedir sorusuna cevap vermeden önce Bitcoin cüzdan nedir sorusuyla başlamak istiyoruz. Nitekim Bitcoin soğuk cüzdan, teknik ismi Bitcoin wallet olan BTC cüzdan hesaplarının bir türüdür.

Bu yazımızda Bitcoin cüzdanlarına ilişkin detaylardan bahsetmek istiyoruz. Elbette yazının ana başlığında bahsettiğimiz Bitcoin soğuk cüzdan nedir ekseninde konuyu ilerleterek yazıyı bu başlık etrafındaki ana düşüncelerle birlikte sonlandıracağız.

Ancak Bitcoin soğuk cüzdan meselesine geçmeden önce dilerseniz kısaca Bitcoin nedir sorusuna az da olsa konuya vakıf olan okuyucularımıza bir hatırlatma mahiyetinde olması amacıyla değinelim.

Bunun ötesinde Bitcoin nedir konusu ile ilgili çok detaylı bir makalemiz de mevcut. Bu makaleye linkten erişim sağlamanız mümkündür.

Öncelikle Bitcoin’in çıkış tarihinden bugüne gelen serüvenini çok kısa ele alalım.

Bitcoin, bildiğiniz üzere henüz kim olduğu hala çözülememiş olan Satoshi Nakamoto adındaki bir kişi veya kişiler topluluğu tarafından yayınlanan “Bitcoin: A peer-to-peer electronic cash system” isimli makalede tüm teknik detayları tanıtılan ve en basit şekliyle bir sanal para olarak tanıtılabilecek bir maddi varlıktır.

Sanal para olmasından dolayı elbette reel dünyada bir karşılığı yoktur. Yani bir Bitcoin’i cebimize koyup onunla işlem yapabilmemiz gibi bir durum söz konusu değildir.

Sanal dünyadaki varlığı ise en basit haliyle bir kod parçacığıdır. Ancak içerisinde onu Bitcoin yapan tüm verileri dışarıdan hiç kimsenin çözemeyeceği bir şifreleme tekniği ile bünyesinde barındırması nedeniyle çok özel bir teknolojidir. İşte bu özel şifreleme tekniğinin kullanımını geliştirmesi nedeniyle de Bitcoin’in icadı devrimsel bir gelişme olarak değerlendirilmektedir.

Bitcoin’in üretimi, Bitcoin madenciliği adı verilen özel bir yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemi uygulamak için gereken tek şey, yüksek hız kapasitesine sahip işlemciler ve yüksek elektrik akımıdır. Bu elektrik akımı, elbette Bitcoin’in üretimini yapan yüksek hız kapasitesindeki işlemcileri çalıştırmak için kullanılacaktır.

Bitcoin madenciliği ile Bitcoin üretimi gerçekleştirildikten sonra üretilen Bitcoinlerin bu paraları talep edenlere satışı gerçekleştirilir. Ancak Bitcoin ve diğer tüm kripto paralar birer kod parçacığı olmasından dolayı kripto paralara dair teknik detaylara vakıf olmayan kişilerin bu kod parçacıkları üzerinde işlem yapmaları mümkün değildir.

Bu nedenle Bitcoin al sat yapacak kişilerin bu işlemleri gerçekleştirmeleri için sadece alınan satılan bu kod parçacıklarının barındırılabileceği bir araca gereksinim duyuldu. İşte bu Bitcoin al sat işlemlerinin yapıldığı bu araca Bitcoin cüzdanı adı verilir.

Bitcoin cüzdanı tabii ki sadece Bitcoin için geçerli olan bir araç değildir.

Bilindiği üzere, Bitcoin dışında da sayısı her geçen gün artan çok sayıda kripto para mevcuttur. Bu kripto paralara Bitcoin’e alternatif olması nedeniyle alternative coin adı verilmiştir. Kripto paralar ile az da olsa ilgilenen herkes bu ismin kısaltılmış halini yani altcoin ifadesini duymuştur.

İşte Bitcoin wallet olarak bilinen bu araçlar tüm altcoinler için de mevcuttur ve bunlar için kullanılmaktadırlar.

Şimdi yazımızın da başlığı olan Bitcoin soğuk cüzdan nedir sorusuna BTC cüzdan çeşitlerini açıklayarak yanıt vermeye çalışalım.

Bitcoin’in güncel değerini aşağıda yer alan Bitcoin ne kadar aracımızdan görebilirsiniz. Aracımız ile elinizde bulunan BTC miktarını belirterek yatırımınızın güncel değerini anında ölçebilirsiniz.

Bu hesap makinesi nasıl kullanılır? (görüntülemek için tıklayın)

1. Görüldüğü üzere aracın üst tarafında hangi kripto para biriminin hangi paraya çevrileceğine dair bir kısım yer alıyor. Buraya tıkladığınızda istediğiniz kripto parayı istediğiniz para birimine çevirebilirsiniz. Bu birimlerin üstüne tıkladığınızda hangi para birimlerinin kullanılabilir olduğunu göreceksiniz.

2. Alt kısımda ise rakamların üzerine tıklayarak elinizde bulunan kripto para biriminin miktarını girebilirsiniz. Miktarı ilgili kısma yazdıktan sonra elinizdeki kripto paranın ne kadar olduğunu otomatik olarak göreceksiniz.

Source: CurrencyRate

 

İçindekiler Göster
1 Bitcoin Cüzdan Çeşitleri
1.1 Bitcoin Sıcak Cüzdan Nedir?
1.1.1 Mobil Uygulama Cüzdanlar
1.1.2 Web Cüzdanları
1.2 Bitcoin Soğuk Cüzdan Nedir?
1.2.1 Masaüstü Cüzdanları
1.2.2 Donanım Cüzdanlar
1.2.3 Kâğıt Cüzdanlar
2 Bitcoin Cüzdan Açma Nasıl Yapılır?
3 En İyi Bitcoin Cüzdanları
3.1 Ledger
3.2 KeepKey
3.3 Trezor

Bitcoin Cüzdan Çeşitleri

Bitcoin cüzdanı

Bitcoin wallet çeşitleri cüzdanın yapısı ve internet bağlantısı olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Bitcoin soğuk cüzdan nedir sorusunun cevabı ise kullanılan cüzdanın internet ile bağlantılı olup olmaması noktasında verilmektedir.

Bitcoin Sıcak Cüzdan Nedir?

Şimdi gelelim ilk cüzdan çeşidimiz olan Bitcoin sıcak cüzdan nedir sorusuna yanıt vermeye.

Sıcak cüzdanlar olarak bilinen bu cüzdanlar, kullanıcılarının internet üzerinden kontrol edebildikleri cüzdan çeşitleridir. Bitcoinlerini internet üzerinden istedikleri her an kontrol edebilir, her an Bitcoin al sat tarzındaki işlemleri yapabilirler.

Sıcak cüzdanları da kendi içerisinde 3 gruba ayırabiliriz.

Mobil Uygulama Cüzdanlar

Adından da anlaşılacağı üzere mobil cihazlarınızdan istediğiniz anda erişim sağlayabileceğiniz mobil uygulaması bulunan Bitcoin cüzdanlarıdır.

Bu tip cüzdanlarda mobil uygulama üzerinden anında kolayca Bitcoin alım satımı yapabilmeniz mümkündür. Telefonunuzda yer alan herhangi bir mobil uygulamadan farkı yoktur.

Mobil cihazınızın yanınızda olduğu her an Bitcoinlerinizi kullanma imkânı sunar. Ancak buradaki risk, mobil cihazınızın kaybolması veya çalınması gibi bir durumun meydana gelmesi halinde Bitcoinlerinizin de tehlikeye girmesidir.

Web Cüzdanları

Mobil uygulama ile benzer mantıktaki cüzdanlardır. Bu cüzdanların mobil cüzdanlardan tek farkı, web tarayıcıları üzerinden erişilebilmesine olanak tanınan tipte cüzdanlar olmasıdır.

Burada da tıpkı mobil uygulama cüzdanlar da olduğu gibi bu cüzdanı kullandığınız cihazın çalınması ya da kaybolması gibi bir durumda karşı karşıya kalabileceğiniz riskler söz konusudur.

Bitcoin Soğuk Cüzdan Nedir?

Bitcoin soğuk cüzdan, internet bağlantınız olmadan da Bitcoin saklayabileceğiniz Bitcoin cüzdanlarına verilen isimdir.

Bunlar arasında kısmen internet bağlantısını gerektiren ve hem sıcak hem soğuk cüzdan kategorisinde değerlendirilebilecek masaüstü cüzdanları ile birlikte donanım cüzdanlar sayılabilir.

Masaüstü Cüzdanları

Bitcoin cüzdanları içerisinde bilgisayarınızda bir program olarak yer verebileceğiniz bir cüzdan türüdür. Masaüstü cüzdanlarına dilediğiniz kadar Bitcoin yükleyebilir ve bunları saklayabilirsiniz.

Burada sakladığınız Bitcoinleri bilgisayarınıza yüklediğiniz bir masaüstü uygulamasında barındıracaksınız. Ancak barındırdığınız bu Bitcoinleri cüzdana yüklemek için elbette öncesinde bir internet bağlantısı gerekecek.

Cüzdanı internete bağlayıp yüklemeyi yaptıktan sonra internet bağlantısını kesseniz dahi yüklediğiniz miktarlar cüzdanda bulunmaya devam edecek. Bu nedenle masaüstü cüzdanlara kısmen sıcak kısmen de soğuk cüzdan denilebilir.

Donanım Cüzdanlar

Bir USB bellek gibi yanınızda taşıyabildiğiniz cüzdanlardır. Bu tip cüzdanlar tam soğuk cüzdan olarak bilinir ve bu cüzdanlarda Bitcoin bulundurmak için hiçbir şekilde internete ihtiyaç duymazsınız. Bu haliyle de donanım cüzdanlarda Bitcoinlerinizin güvenliğini tam manasıyla sağlamış olursunuz.

Donanım cüzdanları evinizde altın barındırır mahiyette değerlendirebilirsiniz. Yastık altında sakladığınız altınlar gibi donanım cüzdanlarda Bitcoin saklayabilirsiniz.

Bu cüzdanları sadece ihtiyacınız olduğunda para transferi yapmak için kullanabilirsiniz. Sadece sizin bildiğiniz özel bir PIN kodu ile cihazı telefonunuza ya da bilgisayarınıza bağladıktan sonra o an için tek seferlik işlem yapmanıza izin verilmektedir.

Kâğıt Cüzdanlar

Bitcoin cüzdanınıza erişim sağladığınız özel kodu kare kod ya da yazılı kod şeklinde kâğıda veya yıpranma ve ıslanmaya dayalı malzemeler üzerine bastırarak saklanan cüzdan çeşididir.

Yazılı olan özel anahtarlar da bir soğuk cüzdan gibi internet bağlantısı olmadan işlem görmenizi sağlasa da bunun da sizin elinizden başka bir kişinin eline geçmesi durumunda Bitcoinlerinizin çalınma riskinin olacağını söyleyebiliriz.

Bitcoin Cüzdan Açma Nasıl Yapılır?

bitcoin cüzdanlarıi

Bitcoin al sat işlemlerini yaptıktan sonra onları saklamaya ve dilediğiniz durumlarda harcama ya da transferini sağlayacağınız Bitcoin cüzdanları nasıl açılır ve Bitcoin cüzdanları nasıl kullanılır sorularına sizler için detaylı cevap vermek istedik.

Elbette Bitcoin satın almak için aracı olarak kullandığınız borsalarda da kripto paralarınızı saklayabilirsiniz. Burada bu soruya cevap vermeden önce bir BTC wallet aracına neden ihtiyaç duyarız ona cevap vermeye çalışalım.

Öncelikle kripto para borsalarından satın aldığınız Bitcoinleri bu borsalarda tutmanın satın aldığınız ve tüm haklarıyla artık sizin olan blok zincirleri ve kod parçacıklarına tam anlamıyla sahip olmak olmadığını belirtelim.

Kripto paralar için özellikle merkezi olmayan bir yapının söz konusu olması nedeniyle yaşayabileceğiniz bir mağduriyette hakkınızı arayabileceğiniz bir merci olmayacaktır. Bu da sizin maddi varlığınızın sorumluluğunu tamamıyla bir üçüncü aracı şirkete vermenin ne kadar doğru olabileceğini düşünmenizi gerektirir.

Bu nedenle Bitcoin alım satım işlemlerini yaptığınız borsalardaki hesaplarınızda kripto paralarınızı tutabilirsiniz. Ancak satın aldığınız Bitcoinlerde tam olarak bir hakimiyetinizin olmasını istiyorsanız kendinize özel bir Bitcoin cüzdanınız olmalıdır.

Bitcoin wallet adı verilen Bitcoin cüzdanlarındaki varlıklarınızı tam olarak kontrol edebilmenin yolu kendi özel anahtarlarınızı kontrol edebilmektir.

Şunu unutmayın. Bitcoin için açacağınız cüzdanda sadece Bitcoinleriniz yer alacaktır. Buradaki püf nokta, açacağınız her cüzdanın sadece o kripto paranın yer alacağı cüzdan olması gerekliliğidir.

Bitcoin cüzdan açma işlemi nasıl yapılır sorusunun cevabını adım adım belirtelim.

  • Hangi Bitcoin cüzdan uygulamasını kullanacaksanız onu indireceğiniz internet sitesine gidin.
  • Hangi Bitcoin cüzdanını kullanacaksanız onun ana sayfasında o cüzdana kayıt olabileceğiniz kısım yer almaktadır. Bu kısımdan ilgili Bitcoin wallet servisine kayıt olun.
  • Hesabınızı oluşturduktan sonra cüzdanınızdaki Bitcoin güvenliği sağlamak için yedek bir parola veya ek bir güvenlik adımı oluşturmalısınız. Bu hizmeti sağlamayan Bitcoin cüzdanı ile işlem yapmanızı tavsiye etmiyoruz.
  • Hepsi bu kadar. Az sonra belirteceğimiz en iyi Bitcoin cüzdanları dahil tüm kripto para cüzdanlarını burada belirttiğimiz bu adımları takip ederek oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu Bitcoin cüzdanlarının özel adreslerini Bitcoin göndermek veya almak için güvenle kullanabilirsiniz.

En İyi Bitcoin Cüzdanları

Donanım olarak kullanılabilen Bitcoin soğuk cüzdanların farklı modellerinin farklı özellikleri mevcuttur.

Bu şekilde kullanacağınız bir Bitcoin cüzdanının kendi şahsi cüzdanınızdan bir farkı yoktur. Dolayısıyla hangi Bitcoin soğuk cüzdanı kullanmalıyım şeklinde sorulan soruya önerilerimizi belirtelim.

Ledger

ledger

Bizce piyasada bulunan ve Bitcoin soğuk cüzdan olarak üretilmiş en iyi ürünlerin başında Ledger gelmektedir.

Ledger, 2014 yılında bu işi yapmaya başlamıştır. Kripto paraların ve blockchain teknolojilerinin güvenliğini sağlamak için çözümler sunan markanın gelişmiş birkaç farklı Bitcoin wallet türü mevcuttur.

Size özel 24 karakterli anahtarınızı internet ile hiçbir bağlantınız olmadan güvenli bir şekilde saklamanıza izin veren Ledger, Bitcoin yatırımlarınızı saklayacağınız en güvenli yöntemdir.

KeepKey

keepkey

KeepKey de yine Ledger gibi bir Bitcoin soğuk cüzdanı işlevi gören donanım türüdür. 2015 yılında kurulan şirket, bir müddet sonra kurucusu tarafından ShapeShift’e satılmıştır.

KeepKey’in ShapeShift tarafından satın alınmış olması, bu donanımın ShapeShift ile tam uyumlu bir şekilde çalışması anlamına da geliyor. Bu da yine KeepKey’i ayrıcalıklı kılan noktalardan bir diğeri olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

KeepKey wallet ile işlem yapmak son derece güvenlidir. Cihazda her erişim için sadece sizin bileceğiniz bir kod sorulacaktır. Bu kodu girmeden bakiyenizi görüntüleyemez ve bir işlem yapamazsınız.

Bitcoin soğuk cüzdanlar aynı zamanda bir aksesuar olarak düşünülebileceğinden dolayı tasarım noktasında da birbirleri ile bir yarış halindedirler. İşte bu yarışta KeepKey’in rakiplerinden tasarım noktasında daha ileri bir yerde olduğunu söyleyebiliriz.

Trezor

trezor

Bitcoin soğuk cüzdan olarak gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir diğer marka da Trezor’dur.

Trezor, piyasaya ilk giren Bitcoin cüzdanıdır. Bu da Trezor’un rakiplerine kıyasla bu işte daha tecrübeli olduğunu göstermektedir. Trezor’un ilk sürümü 2014 yılında Çekya’da bulunan SatoshiLabs tarafından piyasaya sürülmüştür.

Trezor’ın bir diğer artısı aynı cihazda birden fazla kripto para barındırabilmenize izin vermesidir.

Cihazın güvenlik önlemleri de bir Bitcoin soğuk cüzdanından beklenecek düzeyde yüksek. Diğer soğuk cüzdanlar da olduğu gibi Trezor’da da sadece sizin bileceğiniz bir kod ile cihaza erişim sağlanabiliyor. Bu kodu unutmanız durumunda da cüzdana erişmek için ek güvenlik araçları ekleyebiliyorsunuz.

Trezor’un tek eksisi olarak cihazın rakiplerine kıyasla bir miktar pahalı olmasını söyleyebiliriz. Ancak uzun yılların tecrübesini edinerek güvenli bir şekilde yatırımlarınızı saklamak istiyorsanız bu miktar katlanılamayacak bir miktar değil elbette.

Primary Sidebar

Bitcoin

  • Bitcoin (BTC) yatırım yapmak
  • Bitcoin (BTC) haberleri
  • Bitcoin (BTC) fiyat tahminleri
  • Bitcoin (BTC) kullanımı
  • En iyi Bitcoin (BTC) borsası
  • Bitcoin (BTC) nasıl kazanılır?
  • Bitcoin (BTC) ne kadar olur?
  • Bitcoin (BTC) ile ödeme
  • Bitcoin (BTC) nedir
  • Bitcoin (BTC) madenciliği
  • Bitcoin (BTC) güvenliği
  • Bitcoin (BTC) fiyat hesaplama
  • Bitcoin (BTC) nasıl alınır?
  • Bitcoin (BTC) gönderme

Hesap makinesi

Source: CurrencyRate

En iyi kripto para borsaları

  • Binance
  • Coinmama
  • CEX
  • Coinbase
  • Bitfinex
  • Kucoin
  • Coinsmart
  • Bitmart
  • Kraken

Kripto para kurları

Name Price24H (%)
lympo
Lympo (LYM)
₺0.059855
-4.43%
Cornichon
Cornichon (CORN)
₺1.00
-0.86%
Stacy
Stacy (STACY)
₺0.009676
0.00%
Relevant
Relevant (REL)
₺10.77
1.67%
Heart Number
Heart Number (HTN)
₺0.007536
-30.47%
Tadpole
Tadpole (TAD)
₺99.76
-1.76%
SEEN
SEEN (SEEN)
₺27.94
-2.27%
Cage
Cage (C4G3)
₺0.068278
-3.67%
YAM v2
YAM v2 (YAMV2)
₺64.05
-1.41%
PolkaBridge
PolkaBridge (PBR)
₺5.99
-7.02%

Footer

 

footer logo

Facebook | Twitter

Singularity X

  • Biz kimiz
  • İletişim
  • Çerez politikası
  • Gizlilik politikası
  • Sorumluluk reddi beyan
Haber Bülteni
Bültenimize abone olmak için e-posta adresinizi giriniz.

Copyright © 2022 · Singularity X